Universiteit Leiden

nl en

‘Cybersecurity gaat over zoveel meer dan cybercrime’

Wat is ons grootste cybercrime-probleem? En waarmee verdienen cybercriminelen het meeste geld? Twee vragen die aan bod komen op de eerste editie van het Science Café Den Haag, op 24 april. Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance, is een van de sprekers.

‘Cybersecurity is een heel complex vraagstuk,’ stelt Bibi van den Berg. De hoogleraar Cybersecurity Governance doet onderzoek naar zowel de theoretische als praktische kant van beleid rond cybersecurity. ‘Er zijn heel veel verschillende actoren die een rol spelen, en het speelt op meerdere niveaus: van lokaal tot internationaal.’ Zo spelen op internationaal niveau zaken als spionage en oorlogsdreiging, maar ook vragen over wat gepast gedrag is tussen staten na een cyberaanval. ‘En op nationaal niveau heb je het bijvoorbeeld over kritieke infrastructuur en de bescherming daarvan (denk aan elektriciteitscentrales, drinkwatervoorziening, ziekenhuizen, het spoor en de vliegvelden, maar ook dijken) en bewustwording bij bedrijven, overheden en burgers.’

Meeste aandacht voor cybercrime

In haar lezing tijdens de eerste editie van het Science Café Den Haag gaat Van den Berg in op de vraag wat ons grootste cybercrime-probleem is. Het bestrijden van cybercriminaliteit en de bescherming van kritieke infrastructuren krijgen momenteel de meeste aandacht, als het over cybersecurity gaat. Dat is ook wel te begrijpen, vindt ze. Cybercrime veroorzaakt grote schade en er zijn al wetten voor ‘gewone’ criminaliteit, die te vertalen zijn naar de digitale variant. En het beschermen van kritieke infrastructuren is in ons nationale veiligheidsbelang. Bovendien is het een heel concrete vorm van dreiging: als iemand een drinkwatervoorziening in Nederland hackt en het drinkwater vervuilt, is dat een fysiek risico dat een grote groep mensen kan treffen. ‘Maar cybersecurity gaat over veel meer dan deze dreigingen alleen. Denk bijvoorbeeld eens aan de digitale veiligheid van burgers: hoe kunnen zij zich beschermen? En de verantwoordelijkheid voor die bescherming, ligt die bij de burger, de platformen die hij gebruikt, of juist de overheid?’

Het antwoord weten op deze vragen – en meer – over cybersecurity? Kom luisteren naar Bibi van den Berg tijdens het Science Café Den Haag op 24 april!

Science Café Den Haag - Cybersecurity

Op dinsdag 24 april vindt de eerste editie van Science Café Den Haag plaats, in het Wijnhavengebouw (Turfmarkt 99) in Den Haag. De avond heeft als thema ‘Cybersecurity’ en er zijn lezingen van Bibi van den Berg (Universiteit Leiden), Rolf van Wegberg (TU Delft) en Rutger Leukfeldt (NSCR). Meer informatie en aanmelden.

Science Café Den Haag is een initiatief van NWO, TU Delft, Universiteit Leiden, Gemeente Den Haag, Leiden-Delft-Erasmus, Studium Generale Delft en Studium Generale Leiden. Tijdens deze avonden vertellen bevlogen wetenschappers op een laagdrempelige manier over maatschappelijke thema’s en gaan met het publiek en elkaar in gesprek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.