Universiteit Leiden

nl en
Rapport gesloten gemeenschappen in een open samenleving

Rapport Gesloten gemeenschappen in een open samenleving

Wat betekent het om in een open samenleving te leven? Hoe gaat de overheid om met gesloten gemeenschappen, die soms die openheid kunnen ondermijnen? De afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap schreef in opdracht van het ministerie van BZK een rapport hierover dat op 22 maart is gepresenteerd.

De open samenleving is inherent aan de democratie en de rechtsstaat. Maar die openheid kan worden ondermijnd door gesloten gemeenschappen binnen die samenleving. Prof. dr. Afshin Ellian en zijn team van de afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap schreven een verkennend rapport over deze problematiek. Uit een groot corpus aan studies destilleren zij enkele handelingsperspectieven voor de overheid om ondermijning van de open samenleving door gesloten gemeenschappen tegen te gaan. De auteurs werden ondersteund door het Leidse expertisecentrum Politieke Legitimiteit en voerden het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van BZK.

Download het rapport (pdf, 1,5MB).

Het rapport wordt gepresenteerd op een internationale conferentie (22-23 maart) over dit onderwerp in Den Haag, die speciaal voor dit doel is georganiseerd. Sprekers zijn o.a. Ruud Koopmans, Rumy Hasan, Joanna Williams, Paul Scheffer, Jan Willem Sap en Bastiaan Rijpkema.

Meer informatie over deze conferentie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.