Universiteit Leiden

nl en

Vrouwelijk wetenschapstalent uitgelicht

Vrouwen zijn steeds beter vertegenwoordigd in de wetenschap, ook aan de faculteit W&N. Op 8 maart – internationale vrouwendag – plaatsen we onze vrouwelijke wetenschappers extra voor het voetlicht.

Stéphanie van der Pas schreef het beste proefschrift van 2017

Tijdens de facultaire nieuwjaarsreceptie won wiskundige Stéphanie van der Pas de C.J. Kokprijs voor het beste proefschrift van de faculteit W&N in 2017. De jury toonde zich onder de indruk van haar werk, dat reeds de basis voor zeven gepubliceerde of geaccepteerde artikelen vormde, waar twee gemiddeld is in de wiskunde. Volgens de voordracht kon deze overdaad tot stand komen door de buitengewone excellentie en doelgerichtheid van de promovendus.

Van der Pas’ proefschrift gaat onder meer over het schatten van parameters onder sparsity constraints. Dit gaat om modellen waarbij zeer veel actoren mogelijk bijdragen aan het te modelleren effect, maar slechts weinig actoren daadwerkelijk bijdragen aan dat effect. Van der Pas is inmiddels universitair docent aan het Mathematisch Instituut en het LUMC.

Lees meer: Wiskunde, geneeskunde en onderwijs: winnaar C.J. Kok Juryprijs zit niet stil

Vrouwen in de senaatskamer van de Universiteit Leiden

In 2016 deed een groep vrouwelijke wetenschappers het al eens symbolisch: ruimte voor vrouwen opeisen in de senaatskamer van de Universiteit Leiden. Daar hangen namelijk 117 portretten van overleden mannelijke wetenschappers, en slechts 1 vrouwenportret. Een doek met portretten van 99 vrouwen verving toen gedurende een maand de mannenportretten.

Op 8 maart 2018 krijgen er daadwerkelijk meer vrouwen een vaste plek in de senaatskamer. Veertien levende vrouwelijke hoogleraren met grote wetenschappelijke verdiensten krijgen deze vrouwendag een portret aan de muur. Geportretteerde van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen is Ewine van Dishoeck. Deze hoogleraar Moleculaire astrofysica is wereldwijd bekend om haar pionierswerk. Zij ontving vele onderscheidingen voor haar werk, waaronder in 2000 de hoogste wetenschappelijke eer in Nederland, de Spinozapremie.

Lees meer: Veertien vrouwelijke hoogleraren veroveren de Senaatskamer

W&N-vrouwennetwerk RISE

‘Teams waarin veelzijdige en kleurrijke mensen werken, versterken elkaar. We zijn ervan overtuigd dat ons netwerk daaraan, binnen onze faculteit, in belangrijke mate bijdraagt.’ Met die woorden boden hoogleraren Miranda van Eck Martina Vijver in november 2017 het verslag aan over de eerste twee jaar van science-vrouwennetwerk RISE:  Researchers In Science for Equality. Het netwerk wil de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de hogere wetenschappelijke echelons aanpakken. In december werd ook een universitair vrouwennetwerk opgericht: Sophia.

Lees meer: Twee jaar vrouwennetwerk aan faculteit W&N

Vrouwelijke hoogleraren in beeld

Op de foto boven dit bericht staan - naast talent Stéphanie van der Pas - de 18 vrouwelijke hoogleraren van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, die actief zijn in uiteenlopende vakgebieden. Meer weten over hun onderzoek? Bekijk hun profielen.

Ana Achúcarro - Astrodeeltjesfysica en quantumveldentheorie
Tinde van Andel - Gescheidenis van botanie en tuinen
Joke Bouwstra - Toediening van farmaca
Lies Bouwman - Anorganische chemie
Ariane Briegel– Ultrastructuurbiologie
Ewine van Dishoeck - Moleculaire astrofysica
Marileen Dogterom - Atoom- en molculuulfysica
Miranda van Eck - Cardiovasculaire en metabole therapieën
Celia Fonseca Guerra - Toegepaste theoretische chemie
Lorraine Hanlon - Astrofysica
Catherijne Knibbe - Grondslagen van de individuele farmacotherapie
Annemarie Meijer - Immunobiologie
Jacqueline Meulman - Toegepaste statistiek
Vera van Noort - Compuationele biologie
Mirjam van Reisen - Computing for society
Ewa Snaar - Cellulaire tumorbiologie
Ionica Smeets - Wetenschapscommunicatie
Martina Vijver - Ecotoxicologie

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.