Universiteit Leiden

nl en

Aukje Nauta over organisaties waar leren geen onderdeel van het werk is

Juist door sterke trends in de arbeidsmarkt moet duurzame inzetbaarheid top of mind zijn. Het meeste gevaar lopen de werknemers in organisaties waar leren achterblijft. Organisatiepsycholoog Aukje Nauta heeft ideeën voor oplossingen.

Xpert HR

Gevaarlijk: organisaties waar leren geen onderdeel van het werk is

Aukje Nauta in diverse media

Als bijzonder hoogleraar 'Enhancing individuals in a dynamic work context' maakt organisatiepsycholoog Aukje Nauta zich sterk voor duurzame inzetbaarheid van werknemers. Daarover vertelt ze in diverse media.

Podcast

Aukje Nauta heeft maandelijks een column (6-7 minuten) bij PeoplePowerFM over de kracht van mensen in organisaties.
Beluister de podcasts van Aukje Nauta

Eerder in de media

BNR Nieuwsradio werkverkenners

Om een team te bouwen kun je paintballen of naakt model schilderen (ja, echt!). Maar hoe zorg je dat jouw team het hele jaar door goed functioneert? 
Teambuilding

NPO1 - EenVandaag

Nauta vraagt zich af hoe het toch komt dat we werk in het algemeen neerzetten als iets stoms. Dat is volgens haar niet nodig, mits je goed voor ogen blijft houden wat voor jou belangrijk is in leven en werk, en daar zoveel mogelijk naar probeert te handelen.
Dit houdt werken leuk: sluit een I-deal

Intermediair

Bedrijven worden onterecht gedomineerd door competitief gedrag en mensen lijden daaronder, zegt Nauta. Bedrijven die hun werknemers met liefde bejegenen, floreren het beste is de overtuiging van Nauta. ‘Een keurslijf kan dan wel efficiënter lijken, maar de vrijheid die je afpakt, betaalt zich terug in minder motivatie en inzet.’
‘Vriendelijkheid en verbinding maken ook op het werk gelukkig’

Leidsch Dagblad

In haar oratie op 7 december waarschuwt Nauta tegen een koude, onpersoonlijke verhouding die in Nederland tussen werkgevers en werknemers dreigt te ontstaan. Bedrijven die hun werknemers met liefde bejegenen, floreren het beste.
Liefdevol werkgeverschap werkt ’t beste [video]

Xpert HR

Nauta pleit ervoor dat werk met liefde wordt gedaan én gegeven. ‘HR is bij uitstek de ‘liefdesbemiddelaar’ tussen mens en organisatie.’
Hoogleraar Aukje Nauta ziet HR als ‘liefdesbemiddelaar’

NRC

Zelfsturing, alternatieve functioneringsgesprekken, feedback-apps. Er verandert van alles op de werkvloer. Maar werkt het ook? Aukje Nauta: ‘Veel van wat organisaties uitproberen, is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.’
Lees: ‘Er wordt veel klakkeloos overgenomen’

De Financiële Telegraaf

Werknemers als wegwerpartikel? Het gebeurt, maar het hóéft niet, zegt organisatiepsycholoog Aukje Nauta. Vrijdag 7 september houdt ze haar oratie aan de Universiteit Leiden. En betoogt ze dat liefde voor personeel geld kan opleveren. 
Lees: ‘Werkgevers, kies eens voor liefde’

NPOradio1 - Spraakmakers

Aukje Nauta pleit voor het goede gesprek op de werkvloer van werkgevers en werknemers. 'Misschien zijn er wel collega's die meer willen werken', zegt Nauta. 'Je bent niet je baan. Wij zijn met z'n allen de economie. De mens voorop stellen, dan komt de winst vanzelf wel.' 
Beluister 'Wat is er mis met parttime werken?! - deel 4'

BNR

Nederland een laag arbeidsethos, zoals het Sociaal Cultureel Planbureau rapporteert? Volgens Aukje werken we vooral slim.
Beluister 'We denken goed na over waaróm we werken en we nemen niet klakkeloos een of andere norm over'

EenVandaag

'We gaan onvoldoende met elkaar in gesprek over hoe je wilt werken', zegt Nauta. Daardoor ontstaan volgens haar ook situaties waarbij werkzaamheden te veel van bovenaf worden geregeld. 'Je autonomie, de mogelijkheid om je te ontwikkelen en de verbinding met anderen. Als dat er niet is, ervaar je werkstress.'
Beluister Van politie tot piloten: werkdruk overal een groeiend probleem

BNR

Een op de drie werknemers werkt tien jaar of langer bij één en dezelfde werkgever, liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Nauta bij BNR: 'Die baanduur van 10 jaar wil niet zeggen dat je 10 jaar hetzelfde werk doet. Bovendien verandert ook de inhoud van het werk. Eigenlijk zou je ook een psychologisch contract moeten meten.'
Beluister het interview over CBS-cijfers en baanduur voor BNRnieuwradio
Lees 'Baan voor het leven is geen probleem: 'Maak tijd om te klooien' op Nu.nl

Financieel Dagblad

Aukje Nauta: 'De tijd van praten is voorbij. De kloof tussen hoog- en laagopgeleid en kansrijk en minder kansrijk wordt steeds groter. Dat is zorgwekkend.' Nauta betwijfelt of de polder een doorbraak kan forceren. 
Een leven lang leren, of een leven lang praten? 

NOS

'Blijven leren is echt cruciaal.' Aukje Nauta raadt werknemers aan om er zelf naar te vragen. 'Je zult verrast staan dat de baas altijd wel weer een potje weet te vinden om het te financieren.'
Je leven lang leren is het devies, maar waar hebben werknemers recht op?

Café Weltschmerz

Met Aukje Nauta bespiegelt Harry Starren op haar vakgebied: hoe zorg je dat mensen goed kunnen werken, nu en straks? Daarbij gaan ze in op wat mensen èn organisaties ten diepste drijft en de spanningen die dat oplevert. Ze onderstreept het belang van de mensgerichtheid van organisaties.

NIP campagne

Het NIP start deze week met een campagne waarin Aukje Nauta samen met NIP-directeur Linde Gonggrijp ervoor pleit dat bedrijven de psychologen die ze al in huis hebben, een grotere rol te geven. Of als ze die niet hebben, er eentje in huis halen. Want bedrijven waar psychologen werken, presteren beter. 
Lees haar artikel in de NIP-campagne 'Zet een psycholoog in de board, dan presteert je organisatie beter'

Het Financieele Dagblad

'De tussenbaan kan een geschikt middel zijn om werknemers te dwingen na te denken over de toekomst, mits de voorwaarden op orde zijn', aldus Aukje Nauta.
Lees het nieuwsartikel 'Tussenbaan wordt langzaam salonfähig'

BNR nieuwsradio

Hoe houd je als werkgever mensen duurzaam inzetbaar? Aukje Nauta legt tijdens het werkgeversdebat van BNR nieuwsradio uit dat veel werknemers én werkgevers teveel in het hier en nu leven. Om de urgentie van duurzame ontwikkeling ook bij de kwetsbaarste groep te laten voelen, is volgens Nauta individuele aandacht vanuit de werkgever cruciaal. 'De één heeft 5000 euro nodig voor een dure cursus, de ander heeft genoeg aan een wandeling tijdens de lunch. Als je een goed gesprek voert, heb je zo een afspraak op maat.' Beluister het werkgeversdebat via BNR

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie