Universiteit Leiden

nl en

Aukje Nauta bij BNR over slim werken

Organisatiepsycholoog Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar duurzame inzetbaarheid reageert bij BNR op het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Volgens Aukje werken we vooral slim in Nederland.

BNR

Nederland een laag arbeidsethos, zoals het Sociaal Cultureel Planbureau rapporteert? Volgens Aukje werken we vooral slim.
Beluister 'We denken goed na over waaróm we werken en we nemen niet klakkeloos een of andere norm over'

EenVandaag

'We gaan onvoldoende met elkaar in gesprek over hoe je wilt werken', zegt Nauta. Daardoor ontstaan volgens haar ook situaties waarbij werkzaamheden te veel van bovenaf worden geregeld. 'Je autonomie, de mogelijkheid om je te ontwikkelen en de verbinding met anderen. Als dat er niet is, ervaar je werkstress.'
Beluister Van politie tot piloten: werkdruk overal een groeiend probleem

PeoplePowerFM

Aukjes aanrader: Nachtwerk en ploegendienst: Weg er mee! 
Beluister het podcastfragment met Aukje Nauta op 4 juni

PeoplePowerFM

Aukje Nauta heeft elke maand een tip over duurzame inzetbaarheid van werknemers. Nauta is ervan overtuigd dat ook flexibele werkers kunnen werken aan duurzame inzetbaarheid. Beluister Nauta's tip van de dag: Intercedenten bij uitzendbureaus, word loopbaancoach!
Beluister het podcastfragment met Aukje Nauta op 7 mei

BNR

Een op de drie werknemers werkt tien jaar of langer bij één en dezelfde werkgever, liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Nauta bij BNR: 'Die baanduur van 10 jaar wil niet zeggen dat je 10 jaar hetzelfde werk doet. Bovendien verandert ook de inhoud van het werk. Eigenlijk zou je ook een psychologisch contract moeten meten.'
Beluister het interview over CBS-cijfers en baanduur voor BNRnieuwradio
Lees 'Baan voor het leven is geen probleem: 'Maak tijd om te klooien' op Nu.nl

Financieel Dagblad

Aukje Nauta: 'De tijd van praten is voorbij. De kloof tussen hoog- en laagopgeleid en kansrijk en minder kansrijk wordt steeds groter. Dat is zorgwekkend.' Nauta betwijfelt of de polder een doorbraak kan forceren. 
Een leven lang leren, of een leven lang praten? 

NOS

'Blijven leren is echt cruciaal.' Aukje Nauta raadt werknemers aan om er zelf naar te vragen. 'Je zult verrast staan dat de baas altijd wel weer een potje weet te vinden om het te financieren.'
Je leven lang leren is het devies, maar waar hebben werknemers recht op?

PeoplePowerFM

Aukje Nauta deelt elke maand een tip over duurzame inzetbaarheid, deze keer met concrete tips over hoe je als organisatie vol energie aan de slag kunt blijven. 
People power met Auje Nauta op 5 maart

Café Weltschmerz

Met Aukje Nauta bespiegelt Harry Starren op haar vakgebied: hoe zorg je dat mensen goed kunnen werken, nu en straks? Daarbij gaan ze in op wat mensen èn organisaties ten diepste drijft en de spanningen die dat oplevert. Ze onderstreept het belang van de mensgerichtheid van organisaties.

NIP campagne
Het NIP start deze week met een campagne waarin Aukje Nauta samen met NIP-directeur Linde Gonggrijp ervoor pleit dat bedrijven de psychologen die ze al in huis hebben, een grotere rol te geven. Of als ze die niet hebben, er eentje in huis halen. Want bedrijven waar psychologen werken, presteren beter. 
Lees haar artikel in de NIP-campagne 'Zet een psycholoog in de board, dan presteert je organisatie beter'

Het Financieele Dagblad
'De tussenbaan kan een geschikt middel zijn om werknemers te dwingen na te denken over de toekomst, mits de voorwaarden op orde zijn', aldus Aukje Nauta.
Lees het nieuwsartikel 'Tussenbaan wordt langzaam salonfähig'

BNR nieuwsradio
Hoe houd je als werkgever mensen duurzaam inzetbaar? Aukje Nauta legt tijdens het werkgeversdebat van BNR nieuwsradio uit dat veel werknemers én werkgevers teveel in het hier en nu leven. Om de urgentie van duurzame ontwikkeling ook bij de kwetsbaarste groep te laten voelen, is volgens Nauta individuele aandacht vanuit de werkgever cruciaal. 'De één heeft 5000 euro nodig voor een dure cursus, de ander heeft genoeg aan een wandeling tijdens de lunch. Als je een goed gesprek voert, heb je zo een afspraak op maat.' Beluister het werkgeversdebat via BNR

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie