Universiteit Leiden

nl en

Andrea Evers in diverse media over het BENEFIT-gezondheidsprogramma

Hartpatiënten kunnen voortaan sparen voor beloningen door bijvoorbeeld te stoppen met roken of wat extra te bewegen. Zo kunnen ze met korting naar de dierentuin, maar bijvoorbeeld ook goedkoper naar de sportschool. 

Andrea Evers in de media

Korting bij dierentuin of sportschool als hartpatiënt gezond leeft

De unieke methode is ontwikkeld door Universiteit Leiden in samenwerking met Vital10 en veel andere samenwerkingspartners. Andrea Evers is hoogleraar aan de Universiteit Leiden en is nauw betrokken bij het project. 'Het is nog niet eerder gebeurd dat patiënten op zo'n systematische manier beloond worden voor gezond leven', aldus Evers. 'Het is een grootschalig systeem, wat op de persoon toegesneden kan worden. Zo worden verschillende gezonde levensstijlen beloond, maar zijn er ook meerdere beloningen.' (Berichten in meerdere media 03-07-2018 - 13-07-2018). Lees en beluister:
Algemeen Dagblad
Noordhollands Dagblad
Leidsch Dagblad
Pharmacy Choice
NPO Radio 1
Smarthealth

Primeur: Tergooi start proef telemonitoring hartpatiënten

Als eerste ziekenhuis in Nederland start Tergooi deze maand met telemonitoring van hartpatiënten via het Benefit-programma. Met speciale meetapparatuur voeren in eerste instantie honderd patiënten thuis zelf metingen uit die ze online invullen, zodat de cardiologen hun gezondheidsontwikkeling op afstand kunnen volgen en beoordelen. 
De Gooi en Eembode 02-07-2018

Eerste richtlijnen voor inzet placebo-effect in klinische praktijk

Het wordt steeds duidelijker dat het placebo-effect een grote invloed heeft op (medische) behandelingen. Een internationaal en interdisciplinair team van wetenschappers onder leiding van hoogleraar Gezondheidspsychologie Andrea Evers van de Universiteit Leiden, heeft nu de eerste richtlijnen geschreven hoe placebo-effecten ingezet kunnen worden in de klinische praktijk. Publicatie in Psychotherapy and Psychosomatics. (Persbericht in meerdere media 28-06-2018)
Medical Xpress
GGZ Nieuws
Medical Facts

Health-apps: vriend of vijand

Link volgt nog. (Grazia; 27-06-2018)

Goeroe-gelovig

De wereldberoemde spiritueel leider Deepak Chopra is deze week in Nederland. Hij trad op in AFAS Live in Amsterdam – niet bepaald een klein theater. Sinds wanneer lopen wij ‘nuchtere Hollanders’ zo warm voor alternatieve geneeswijzen? (RTL Nieuws Weekend Magazine; 24-05-2018)
Lees meer >

Nocebo: the placebo effect’s evil twin

The little-known nocebo effect, where negative expectations about treatment lead to side effects, can have a huge impact on clinical outcomes. It is important that healthcare professionals are aware of the nocebo effect and talk to patients about their medicines in a balanced way so as to try to minimise it. (The Pharmaceutical Journal; 15-03-2018)
Lees meer >

Kun je buikpijn krijgen van menstruatie-apps?

Evers doet onderzoek naar placeboeffecten en de invloed van verwachtingen op een ziekteproces. Zij zegt dat de kans groot is dat een vrouw als Rosemarijn die deze voorspellingen leest, zich ook daadwerkelijk zo gaat voelen. „Uit studie blijkt dat als mensen een instructie lezen waarin staat dat ze bijwerkingen ontwikkelen, ze vaker bijwerkingen rapporteren.” Zo creëert bijvoorbeeld alleen al de verwachting dat er een pijnprikkel komt, eenzelfde hersenactiviteit als de daadwerkelijke pijnprikkel. Vrouwen die deze app gebruiken, hebben daarmee een grotere kans juist de genoemde emoties zelf te ervaren, terwijl ze slechts algemene voorspellingen volgen. (NRC.nl; 12-01-2018)
Lees meer >

Referenties en oudere berichten kunt u vinden op http://www.andreaevers.nl/media
 

Andrea Evers in de media (Radio en Televisie)

Worden hartpatiënten gezonder door cadeautjes te geven (Nieuws en Co - NPORadio1)

Hartpatiënten krijgen na hun operatie of behandeling nog een tijdje begeleiding, maar daarna moeten ze zelf verder werken aan hun herstel. En dat valt niet altijd mee. Het Tergooi Ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum starten daarom een project om daar meer inzicht in te krijgen. Beluister hier het fragment >

Feit of Fictie: Positief denken om je lichaam te slim af te zijn (Radio Een Vandaag - NPO Radio 1; 15-02-2018)

Beluister hier het fragment >

Veelbelovend (NPO3; 10-10-2017)

In de serie 'Veelbelovend' van omroep NTR maken we kennis met zes leden van De Jonge Akademie over hun onderzoek en hoe zij hun tijd bij De Jonge Akademie voor zich zien. Bekijk de videoportretten, uitgezonden op zaterdag 7 oktober van twee Leidse Jonge Akademie-leden: gezondheidspsycholoog Andrea Evers en sterrenkundige Frans Snik in Veelbelovend.
Bekijk hier het fragment >

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie