Universiteit Leiden

nl en

Andrea Evers in NRC over gezondheidsapp Maya

Gezondheidsapps hebben niet altijd een positief effect. Gezondheidspsycholoog Andrea Evers van de Universiteit Leiden zegt in NRC dat veel apps die over de gezondheid gaan ongewenste neveneffecten hebben.

Gezondheidsapp Maya

Evers doet onderzoek naar placeboeffecten en de invloed van verwachtingen op een ziekteproces. Zij zegt dat de kans groot is dat een vrouw als Rosemarijn die deze voorspellingen leest, zich ook daadwerkelijk zo gaat voelen. „Uit studie blijkt dat als mensen een instructie lezen waarin staat dat ze bijwerkingen ontwikkelen, ze vaker bijwerkingen rapporteren.” Zo creëert bijvoorbeeld alleen al de verwachting dat er een pijnprikkel komt, eenzelfde hersenactiviteit als de daadwerkelijke pijnprikkel. Vrouwen die deze app gebruiken, hebben daarmee een grotere kans juist de genoemde emoties zelf te ervaren, terwijl ze slechts algemene voorspellingen volgen. Lees meer: 
Goeiemorgen! Vandaag ben je gelukkig (NRC 13/14 januari 2018)

Andrea Evers in de media

NPO3

In de serie 'Veelbelovend' van omroep NTR maken we kennis met zes leden van De Jonge Akademie over hun onderzoek en hoe zij hun tijd bij De Jonge Akademie voor zich zien. Bekijk de videoportretten, uitgezonden op zaterdag 7 oktober van twee Leidse Jonge Akademie-leden: gezondheidspsycholoog Andrea Evers en sterrenkundige Frans Snik in Veelbelovend (10-10-2017)

Elsevier Medicijndossier

De raadselachtige tegenhanger van het placebo-effect (11-09-2017)

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie