Universiteit Leiden

nl en

Wegwijs in de wereld van e-health

De gezondheidszorg kan efficiënter en beter met behulp van slimme apps en andere elektronische toepassingen. Op vrijdag 29 september 2017 hoor je er alles over tijdens de publieksdag e-health in de praktijk in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Kom ook!

Je hartslag controleren, je geheugen trainen of je ongesteldheidscyclus bijhouden: in de App Store staan meer dan 350.000 gezondheidsapps. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? Dat hoor je op 29 september tijdens de publieksdag e-health in de praktijk. Verschillende wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Leiden van het profileringsgebied Health, Prevention and the Human Life Cycle wijzen je de weg in de wereld van de e-health.

Zo ook Niels Chavannes, huisarts en hoogleraar e-health-toepassingen bij chronische aandoeningen. Hij werkt aan de medische onderbouwing van gezondheidsapps, en waarschuwt tegen kwakzalverij. 'Je kon bijvoorbeeld een tijd lang een app downloaden waarvan de makers beweerden dat deze je bloeddruk kon meten door je telefoon tegen je borstkas te houden. Gelukkig is die app inmiddels offline gehaald, want dat is natuurlijk onzin. In tachtig procent van de gevallen kreeg je een foute uitslag. Mensen werden onterecht gerustgesteld.'

Eindeloze mogelijkheden

Doe je het echter goed, dan zijn de mogelijkheden van e-health bijna eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan eCoaching voor chronisch zieken, thuismetingen zonder ziekenhuisbezoek, of het gebruik van robotica in de revalidatie. Dat drukt niet alleen de kosten in tijden van vergrijzing, maar maakt de zorg idealiter ook kwalitatief beter.

'Je moet e-health zien als een toevoeging op de bestaande zorg, niet als een vervanging daarvan,' zegt Andrea Evers, hoogleraar Gezondheidspsychologie. 'Handen aan het bed blijven gewoon nodig. Tegelijkertijd kan e-health de patiënt wel in staat stellen om het heft in eigen hand te nemen. Bijvoorbeeld door controlemetingen zelf uit te voeren en thuis de uitslagen van bloedonderzoek in te zien.'

Twijfels wegnemen

De publieksdag biedt praktische handvatten voor mensen die zelf aan de slag willen met e-health. 'Mijn dag is geslaagd als we mensen kunnen enthousiasmeren voor de mogelijkheden die er allemaal zijn en mogelijke twijfels over e-health kunnen wegnemen,' zegt Evers. 'Als het ons lukt om deze toepassingen in de huidige gezondheidszorg te integreren, worden we er op den duur allemaal beter van. De dokter, de belastingbetaler, maar vooral de patiënt.'

De publieksdag wordt georganiseerd door het profileringsgebied ‘Health, Prevention and the Human Life Cycle’ van de Universiteit Leiden, waarin de Faculteit der Sociale Wetenschappen en het LUMC samenwerken.

Locatie: Stadsgehoorzaal in Leiden
Tijd: 8.30 - 17.00 
Meer info en aanmelding: Publieksdag e-health in de praktijk

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.