Universiteit Leiden

nl en

Juristen en studenten ontwikkelden cursus voor jonge asielzoekers

De eerste editie van Know Your Rights, een juridische cursus voor jonge asielzoekers, gaat 29 september van start. De Leidse juristen en studenten luisterden goed naar de wensen van asielzoekers en maakten op basis daarvan het lesmateriaal.

Aan de cursus nemen ongeveer 25 jonge asielzoekers (tussen de 18 en 30 jaar) deel. ‘Veel jonge asielzoekers zijn in afwachting van een beslissing, maar willen intussen wel werken aan hun toekomst’, legt PhD-fellow Ruben de Graaff uit. Jongeren ouder dan 18 jaar krijgen echter niet automatisch onderwijs in het asielzoekerscentrum. Zij zijn benieuwd naar hun rechten en plichten in Nederland. Sommige jongeren hebben zelfs een juridische achtergrond. Met deze groep in gedachten klopten de ideële organisaties New Dutch Connections en Pro Bono Connect aan bij de Leidse rechtenfaculteit. Zou de faculteit willen helpen bij het ontwikkelen van een cursus voor deze bijzondere groep? 

Nederlandse wet vertalen

Samen met collega’s Alex Geert Castermans en Niels Demper ging De Graaff aan de slag. Hij blikt terug op een bijzonder traject: ‘Een groep asielzoekers en vluchtelingen kwam naar de faculteit en zij vertelden ons waar zij behoefte aan hadden.’ Op basis van deze gesprekken werd de inhoud van de cursus bepaald. Studenten van het keuzevak Leiden Law Clinic ontwikkelden het cursusmateriaal. ‘De studenten vonden het spannend en leerzaam: ze moesten de Nederlandse wetgeving omzetten in toegankelijke Engelstalige lesstof.’ 

Het blijft bovendien niet bij de theorie. De studenten gaven ook proeflessen aan twee verschillende groepen jongeren – met en zonder verblijfsstatus – op de rechtenfaculteit en bij New Dutch Connections. En tijdens de komende cursus fungeren studenten als ‘maatje’ van een vluchteling. De Graaf: 'Zij werken bijvoorbeeld samen aan een opdracht of ondernemen iets sociaals, cultureels of sportiefs.'

Praktische vragen

De cursus behandelt veel praktische vragen die de vluchtelingen hebben: Heb ik recht op een dokter? Kan ik zelf een school uitkiezen voor mijn kinderen? Wat als ik iets heb gekocht, maar niet tevreden ben? Maar het is ook de bedoeling dat de jongeren nadenken over hun eigen toekomst. Hoe kan ik straks een baan vinden? Hoe start ik mijn eigen bedrijf?

Coach

Naast een maatje wordt elke cursist ook gekoppeld aan een coach, een jurist die werkzaam is in de praktijk. Samen ondersteunen zij de jongere tijdens de module en waar mogelijk ook daarna. Ze helpen bij het trainen van vaardigheden en bieden ondersteuning bij het vinden van bijvoorbeeld een stage of een opleidingsplek. 

Mogelijk tweede cursus

De cursus duurt 12 weken en wordt gecoördineerd door advocatenkantoor DLA Piper. Het onderwijs wordt gegeven door medewerkers van verschillende advocatenkantoren, maar ook van Nike en Defence for Children. Als de cursus aanslaat, zal er wellicht een tweede editie volgen, hoopt De Graaff.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.