Universiteit Leiden

nl en

38 slootjes van Levend Lab officieel geopend

Een beter milieu begint bij het Levend Lab. Leidse wetenschappers onderzoeken in 38 natuurgetrouwe slootjes de invloed van chemische stoffen op biodiversiteit. De officiële opening vond plaats op 8 juni.

De Snoo en Dirkse

Broedplaats voor creatieve innovaties

Na de inleiding van Peter van Bodegom, openden Decaan Geert de Snoo en wethouder Paul Dirkse het Levend Lab door een plaquette op het onderzoeksgebouw te onthullen. In zijn toespraak noemde De Snoo het Levend Lab een broedplaats voor creatieve innovaties, waar allerlei disciplines en onderwijsvormen samenkomen: schoolklassen, hogeschool Rotterdam, universiteit Leiden en verschillende onderzoeksinstellingen. Onder deze instellingen valt Naturalis, maar ook de Leidse instituten van Milieuwetenschappen, Biologie en Natuurkunde. Wethouder Dirkse zei vervolgens trots te zijn op dit Leidse initiatief, dat ondersteund is door crowdfunding.  

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Enthousiast maken voor natuur

Het Levend Lab is niet alleen een onderzoeksfaciliteit, het biedt ook plek aan onderwijs voor scholieren. In samenwerking met Technolab organiseert het Levend Lab wekelijks schoolklasbezoeken. Tijdens de opening liet Technolab de aanwezigen zien hoe zij schoolklassen spelenderwijs leren over onderzoek en de natuur. Zo ervaren scholieren aan de hand van een Jenga-spel dat een voedselweb kan instorten. Daarnaast maakt Technolab het onderzoek van het levende lab begrijpelijk aan de klassen. 

Technolab tijdens de opening van het Levend Lab
Initiatiefnemers Martina Vijver, Henrik Barmentlo en Maarten Schrama

Het Levend Lab is mede mogelijk gemaakt door een succesvolle crowdfundingsactie, die 15.000 euro opbracht. De 38 afzonderlijke slootjes van het Levend Lab werden in november 2016 gegraven. Doordat ze in direct contact stonden met open water, zijn er sindsdien insecten en andere waterorganismen in gaan leven. Ook zijn ze begroeid met waterplanten en is er een realistische oeverkant. De resultaten uit onderzoek in de slootjes zullen daardoor direct te verbinden zijn aan de natuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.