Universiteit Leiden

nl en

Helmut Schiessel ontvangt NWO Projectruimte-subsidie

Theoretisch natuurkundige Helmut Schiessel ontvangt een NWO Projectruimte subsidie van 390.000 euro. Met dit budget kan hij een postdoc en een promovendus aanstellen om zijn onderzoek voort te zetten naar flexibiliteit van dubbele DNA helices.

Tijdens voorgaand onderzoek bevestigde Schiessel al het bestaan van een tweede informatielaag in DNA, verstopt in de mechanische eigenschappen. De flexibiliteit en stijfheid op bepaalde plekken op een streng bepaalt hoe DNA vouwt en derhalve welke informatie wordt uitgelezen en omgezet in de bijbehorende eiwitten.

Later ontdekte hij een nieuwe algemene wet in de biofysica: eencelligen—zoals gist—kenmerken zich door stijve stukjes in hun DNA-reeks aan het begin van genen, terwijl meercellige levensvormen—zoals mensen of muizen—zachte stukjes hebben.

De NWO Projectruimte-subsidie stelt hem in staat om het onderwerp verder uit te diepen. ‘We willen alle mogelijke DNA-vormen verkennen,’ zegt Schiessel. ‘Als we bijvoorbeeld een spiraalvorm simuleren, willen we zien hoe strak opgerold die kan zijn.’ Hij gaat ook de invloed bestuderen van mechanische eigenschappen op de positie van zogenoemde nucleosomen—stukjes opgerolde DNA. ‘We willen in onze simulatie laten zien dat we nucleosomen overal kunnen plaatsen op een genoom door de mechanische eigenschappen te veranderen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.