Universiteit Leiden

nl en

Kind en Internet genomineerd voor de klokhuis wetenschapsprijs!

Het onderzoek van Leidse hoogleraar Simone van der Hof is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2016. 'Als onderzoeker op het gebied van rechten van kinderen is er natuurlijk niets leuker dan genomineerd te worden voor een prijs die wordt uitgereikt door kinderen'. Het doel van de prijs is om een jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

'Kind en Internet'

Het onderzoek waarmee Simone genomineerd is, 'Kinderen en Internet', gaat over de wetten die in plaats zijn om kinderen op internet te beschermen. Als een kind (maar ook ieder ander!) gebruikt maakt van internet wordt bijvoorbeeld op de achtergrond opgeslagen wat je doet en welke websites je bezoekt. Dat mag niet zomaar. Gegevens die jij invult, mogen ook niet worden gebruikt voor allerlei andere doelen waar jij niks van weet. Om kinderen te beschermen heeft de Europese Unie een wet gemaakt waarin staat dat ouders toestemming moeten geven als hun kind iets op internet wil aanvragen/invullen. Maar beschermt dat een kind eigenlijk? Weten ouders eigenlijk wel beter wat er op internet gebeurt dan een kind? Wat zou kinderen écht beschermen. Dat ze op school les krijgen over dit onderwerp? En is dit in de verschillende landen van de Europese Unie wel daadwerkelijk hetzelfde geregeld? Die vragen komen onder meer aan bod in dit onderzoek. 

Update

De kinderjury van de Klokhuis Wetenschapsprijs heeft uit de nominaties een selectie van 6 onderzoeken gemaakt. De jury bestond uit 16 leerlingen van groep 7/8 die kritisch gekeken hebben naar alle onderzoeken en zich hebben verdiept in de verschillende onderwerpen. Waarom vinden zij een bepaald onderzoek interessant of belangrijk? De kinderen hebben hun keuzes beargumenteerd, zijn met elkaar in discussie gegaan en hebben ook hun hart laten spreken. Want welk onderzoek vinden ze eigenlijk ‘heel cool’ en 'vet gaaf’?  Het onderzoek van van der Hof heeft deze lijst helaas niet gehaald. Uit de zes overgebleven onderzoeken zal door de redactie van het Klokhuis een winnaar uitgekozen worden. De prijs zal worden uitgereikt tijdens de Kinderopening van wetenschapsfilmfestival InScience, op woensdag 2 november 2016 in LUX, te Nijmegen.

Achtergrond

Simone van der Hof werkt als afdelingshoofd, hoogleraar en onderzoeker aan de afdeling eLaw- Centrum voor Recht en Digitale Technologie. Hier houdt zij zich als juridisch onderzoeker bezig met de rechten van kinderen in de digitale wereld. Onderwerpen als cyberpesten, online discriminatie maar ook webcam sextoerisme komen daarin in aan de orde. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.