Universiteit Leiden

nl en

Van puberstudent tot jongste doctor

Filosoof Stefan Buijsman promoveerde dit jaar op zijn 20e aan de Universiteit van Stockholm. Daarmee is hij de jongste doctor in Zweden. Op zijn 15e ging hij Informatica studeren in Leiden. ‘Het gonsde, er loopt hier een jochie rond!’

Hoe kon je zo jong promoveren?

‘Op de lagere school sloeg ik drie klassen over want ik leer nu eenmaal snel. Op mijn 15e was ik klaar met het vwo in Leiden en ging ik informatica studeren aan de universiteit. In het begin gonsde het: er loopt hier een klein jochie rond! Maar na een paar weken was iedereen aan mij gewend. Ik was al langer gewend de jongste te zijn. Als scholier volgde ik op mijn 12e een vak Astronomie aan de universiteit, waarvoor ik mijn punten haalde. Als je gewoon serieus meedoet, accepteren andere studenten je snel.’

‘Ok, een ruig studentenleven had ik niet in vergelijking met de meeste studenten. Ik mocht geen alcohol drinken en tijdens mijn studie bleef ik bij mijn ouders wonen. Maar ik had leuke contacten dankzij mijn studievereniging De Leidsche Flesch. Op mijn 18e was ik klaar met mijn master Filosofie. Zweden heeft veel meer promotieplaatsen in de Filosofie dan Nederland, daarom vertrok ik daar naar toe. Aan de Universiteit van Stockholm werken heel gerenommeerde filosofen op hun vakgebied. Zij hebben me goed begeleid en hierdoor kon ik snel promoveren. In Zweden kon men de leeftijd van promovendi achterhalen tot 1850 en ik bleek de jongste. In Nederland deel ik het record van jongste promovendus met Floor Sietsma. Zij was op de dag af even oud als ik toen zij een paar jaar geleden promoveerde.’ 

Stefan Buijsman: 'Het is goed om over grenzen heen te kijken.'

Waar gaat je proefschrift over?

‘Er bestaan allerlei filosofische theorieën over hoe wiskundigen tot hun berekeningen komen. Ik beargumenteer dat die theorieën niet opgaan voor gewone mensen die sommen maken. We hebben geen idee hoe zijn hun berekeningen maken. Theorieën uit de psychologie en pedagogiek kunnen hierbij helpen. Daar doe ik nu postdoc onderzoek naar, aan de Universiteit van Stockholm. Daarnaast ontwikkel ik onderwijsmethoden voor wiskunde. Zo heeft mijn filosofisch onderzoek toch nog praktisch nut!’

Hoe bevalt het leven in Zweden?

‘Goed, al zijn de lange donkere winters wel zwaar. Maar de mensen zijn hier heel vriendelijk en zeker aan de universiteit opvallend informeel.’ 

Wat heb je in Leiden geleerd dat nu nog van pas komt?

‘Natuurlijk de vakkennis en de kritische denkhouding. En ik ben heel blij dat ik honoursstudent was. Hierdoor werd ik aangemoedigd ook vakken buiten mijn eigen vakgebied te volgen om te kijken wat me lag. Dus ging ik als informaticastudent ook filosofie studeren. Anders was het waarschijnlijk niet zover gekomen. Daar ben ik het honoursonderwijs nog altijd dankbaar voor. Het is altijd goed om over je grenzen heen te kijken.’

Bannerfoto: Stefan Buijsman wordt gefeliciteerd door de Nederlandse ambassadeur in Zweden, Ines Coppoolse, met het behalen van zijn doctorstitel.

 

Stefan Buijsman (1995)
Studie: Informatica (bachelor) en Filosofie (master)
Vereniging: De Leidsche Flesch
Favoriete plek in Leiden: De vele terrassen op het water zoals Annie’s.

(LvP)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.