Universiteit Leiden

nl en

Zit de voorkeur voor hutspot, haring en bier in je genen?

Vind jij bier te bitter? Grote kans dat je een genetische variatie hebt waardoor je bitter sterker proeft. Tijdens de 3 October University vertelt  Karin van der Tuin, arts-onderzoeker bij het LUMC, alles over genetica.

Superproever

Tijdens de 3 October University zal Van der Tuin de toehoorders bijpraten over de basisprincipes van de genetica. Natuurlijk is er veel aandacht voor de snelle ontwikkelingen in het vakgebied. Maar ook voor experimenten. Van der Tuin: ‘Ik laat bijvoorbeeld zien dat we aan de hand van een eenvoudig proefje kunnen vaststellen of iemand bittere smaken kan proeven. De helft van de mensen proeft het bijna niet, terwijl een klein deel van de mensen juist een supertaster is.’

Erfelijke ziektes

De afgelopen jaren is de kennis over de genetica sterk verbeterd. In 2000 ontrafelden wetenschappers bijvoorbeeld de menselijk DNA-code. En ook in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen ze tegenwoordig in een korte tijd je 20.000 erfelijke eigenschappen onderzoeken. Dat is in sommige gevallen handig, want je DNA zegt veel over je, bijvoorbeeld je aanleg voor erfelijke ziektes. Het stelt artsen in staat om in een vroeg stadium maatregelen te nemen.

Hielprik

‘In de toekomst is het wellicht mogelijk om de hele DNA-code af te lezen in één druppel bloed, bijvoorbeeld tijdens de hielprik bij jonge kinderen’, zegt Karin van der Tuin. ‘Die zou je aan de ouders mee kunnen geven op een USB-stick, zodat artsen die informatie direct kunnen raadplegen als het nodig is. Maar of dat ook echt gaat gebeuren is natuurlijk nog de vraag.’

Ethische dilemma’s

Al laat Van der Tuin vooral de interessante en spannende kanten van DNA zien, het openbare college is tegelijkertijd een open discussie. ‘De ontwikkelingen in de genetica gaan zo snel, dat we tegen ethische dilemma’s aanlopen’, zegt Van der Tuin. ‘Wil je bijvoorbeeld wel weten dat je een aandoening hebt, als deze niet behandelbaar is? En wat gebeurt er met je verzekeringspremie als je verzekeraar deze informatie in handen krijgt? Wie kennis heeft over genetica, kan zich een mening vormen.’

Over de 3 October University

Op 3 oktober viert de stad Leiden het Leidens Ontzet. Met hutspot en haring natuurlijk, maar ook met intellectuele uitdaging. De Universiteit Leiden organiseert die dag de 3 October University. Kom om 12:00 uur naar het Van der Werfpark en ontdek of er leven is op andere planeten, hoe de Leidse burgemeester voor een veilige stad zorgt en verbaas je welke eigenschappen allemaal in je DNA vastgelegd zijn. Laat je meeslepen en onderdompelen in de geheimen van de wetenschap.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie