Universiteit Leiden

nl en

Leiden in 2017 in het teken van Azië en The Asian Library

Het programma van het Leiden Asia Year in 2017 is bekend. Tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Leiden op 5 september lanceerde rector Carel Stolker de website www.leidenasiayear.nl.

Leiden staat heel 2017 op de kaart als topcentrum voor Azië op het gebied van onderzoek, onderwijs, collecties en expertise. Daarvoor zetten de Universiteit Leiden, de gemeente en culturele partners zich in. Op de website staat informatie over lezingen, tentoonstellingen en tal van andere activiteiten in 2017 met als thema Azië.

Leiden: één Aziatisch kenniscentrum

De Universiteit Leiden is de plek waar hooggekwalificeerde kennis over Azië is gebundeld in onderwijs en onderzoek. Aanleiding voor het Leiden Asia Year 2017 is de bouw van The Asian Library op het dak van de Universiteitsbibliotheek. Die wordt in september 2017 feestelijk geopend. The Asian Library is een internationaal toonaangevend expertisecentrum, waarin de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) alle collecties over Azië onder één dak brengt en toegankelijk maakt voor studenten, onderzoekers en belangstellenden.

LeidenAsiaYear.nl

De nieuwe website www.leidenasiayear.nl is het podium waarop alle activiteiten van het Leiden Asia Year overzichtelijk worden getoond. In  nauwe samenwerking met musea en andere organisaties en partners in de stad organiseert de UBL een symposium, lezingen en tentoonstellingen rondom het thema Azië. In de komende maanden wordt het programma verder aangevuld. Volg het Leiden Asia Year ook op facebook en twitter om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen rond het Leiden Asia Year.

Internationaal toonaangevende Aziëcollectie

De Aziëcollecties in The Asian Library genieten internationale faam. De Indonesiëcollectie, die ook de collecties van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het Koninklijk Instituut voor Land-, Taal- en Volkenkunde (KITLV) omvat, is de grootste wereldwijd. De Kern-collectie, die Zuid-Azië en de Himalaya betreft, is een van de grootste collecties over deze regio in Europa. The Asian Library beheert tevens de grootste Chinacollectie in Europa. De Japancollectie bestaat uit een unieke verzameling van materialen die naar Nederland zijn gebracht door onder andere Von Siebold (1796-1866). Ook bevat de bibliotheek een grote hoeveelheid materiaal over (Noord-)Korea. De collecties herbergen zeldzame en kostbare manuscripten, boeken, kaarten, foto’s, prenten en meer. 

Activiteiten rondom de opening van The Asian Library

Om de opening van The Asian Library te markeren zijn er in de openingsweek van 11 tot en met 17 september 2017 extra veel activiteiten. Denk aan de opening van de tentoonstelling Mapping Asia, die  de onderlinge relatie tussen verschillende kenmerken in Aziatische landen onderzoekt, een internationaal symposium over de geschiedenis van de cartografie met nadruk op oude Aziatische kaarten, een symposium en tentoonstelling over de Aziatische keuken en culinaire activiteiten, kleinere pop-up tentoonstellingen en diverse lezingen. De filmzaal van The Asian Library wordt in gebruik genomen voor de vertoning van korte films van het CinemAsia Film Festival.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.