Universiteit Leiden

nl en

Cognitieonderzoekers tien jaar samen

Het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC) bestaat tien jaar. Op 4 vrijdag november 2016 organiseert het LIBC het publiekssymposium ‘Onzekere tijden: struikelblok of springplank?’ in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

De eigen faculteit uit

Op 21 september 2006 zag het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC) het levenslicht. In  dit instituut doen onder andere psychologen, medische onderzoekers, natuurwetenschappers, pedagogen en taalwetenschappers onderzoek naar hersenen en cognitie. Doel van het LIBC was meer interdisciplinariteit te creëren. ‘De cognitiewetenschappers zaten allemaal in hun eigen faculteit’, vertelt Carel ten Cate, hoogleraar Gedragsbiologie en een van de oprichters. ‘Ze waren nauwelijks op de hoogte van wat de anderen deden. Met de oprichting van het LIBC hebben we dwarsverbanden gecreëerd tussen de faculteiten Geneeskunde, Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen en Wiskunde en Natuurwetenschappen. Zo ben ik zelf onderzoek gaan doen samen met taalwetenschappers. Inmiddels is het een succesvol onderzoeksinstituut op cognitiegebied.’

Prominente hoogleraren

‘Vanwege onze interdisciplinariteit hebben we prominente hoogleraren binnengehaald die grote beurzen als ERC’s en Vici’s wisten binnen te slepen, zoals Eveline Crone’, vervolgt Ten Cate. Crone is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie en onderzoekt binnen het LIBC de ontwikkeling van cognitie en het gedrag van kinderen en adolescenten. ‘We hebben veel activiteiten ontplooid, zoals de interdisciplinaire Sylvius lectures, de MRI method meetings voor LIBC-leden en voor studenten de minor Brain and cognition. Onze naam als instituut is in het hele land gevestigd. Nu willen we graag voortzetten wat er is.’

Uitdragen van kennis

Het LIBC organiseert naast lezingen en bijeenkomsten voor zijn eigen wetenschappers ook activiteiten voor het grote publiek. Zo vindt elk jaar in de Stadsgehoorzaal een publiekssymposium plaats, dat steeds een ander aspect van het functioneren van het brein belicht. Dit symposium, ondersteund dat door de gemeente Leiden, wil kennis uitdragen naar het grote publiek. Ten Cate: ‘We wilden laten zien wat er in Leiden gebeurt en wat het belang is van cognitieonderzoek. Bovendien is menselijk gedrag en cognitie een aansprekend onderwerp. Elk jaar zijn de kaarten snel vergeven.’

 Reageren op onzekerheid

Dit jaar gaat het symposium over hoe mensen op onzekerheid reageren. ‘De samenleving is steeds meer gericht op het beteugelen van onzekerheid; of het nu gaat om veiligheid, gezondheid of opvoeding, verklaart Bernet Elzinga de themakeuze. Ze is hoogleraar Stress-gerelateerde Psychopathologie en een van de symposiumorganisatoren. ‘Je kunt op onzekerheid reageren met angst, maar dit werkt vaak beperkend. Onzekerheid die hoort bij onbekende situaties of ontmoetingen biedt kansen om zowel jezelf als je brein te ontwikkelen. We behandelen dit thema met lezingen van archeologen, psychologen, documentairemakers en hersenonderzoekers. Hoogleraar Archeologie Miguel Versluys illustreert aan de hand van het Romeinse Rijk hoe uitwisseling met andere culturen een voorwaarde is voor een gezonde samenleving. En Bernhard Hommel, hoogleraar Algemene Psychologie, verklaart waarom gepensioneerden hun brein moet blijven stimuleren.’

Inschrijving symposium

Tickets voor het publiekssymposium zijn te bestellen bij de Stadsgehoorzaal. Dit jaar wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 7,50 per persoon.

Meer informatie over het programma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie