Universiteit Leiden

nl en

Leren pleiten in een ‘echte’ rechtszaal

Dankzij een zeer succesvolle crowdfundingsactie heeft de rechtenfaculteit een oefenrechtbank voor Moot Court – het vak dat studenten leert pleiten. ‘Hoe echter, hoe beter het wordt. Dan groeien studenten in hun rol.’

Casus over Syrië

‘Soevereiniteit is de hoeksteen van het internationaal recht, maar is het ook een schild waarachter staten flagrante mensenrechtenschendingen mogen begaan?’ Als een geroutineerde advocaat  stelt rechtenstudent Tobias Veldkamp in zwarte toga scherpe retorische vragen. Ter inwijding van de nieuwe rechtszaal op 19 april oefenen hij en masterstudente Colette Bavinck op een echte casus: Syrië heeft de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië gedaagd voor het Internationaal Strafhof vanwege hun bombardementen op Syrisch grondgebied. De docenten van Moot Court vormen vandaag de kritische leden van de rechtbank.

Geen toneelstukje

Studenten oefenen het pleiten doorgaans in gewone collegezalen. Een eigen rechtszaal – compleet met houten rechtbank, spreekgestoeltes en publiekstribune – stond al jaren op het verlanglijstje van de rechtenfaculteit. ‘Hoe echter, hoe beter het wordt’, zegt Clementine Breedveld-de Voogd, directeur Moot Court bij rechten. ‘Het moet natuurlijk geen toneelstukje worden. Maar als ze zich beter als advocaat kunnen inleven, dankzij de rechtbank en de zwarte toga, vergeten studenten sneller hun zenuwen en groeien ze in hun rol.’

De Nieuwenhuiszaal. De zaal is vernoemd naar de in 2015 overleden Hans Nieuwenhuis, emeritus hoogleraar privaatrecht in Leiden. 

Dank aan alle donateurs

Decaan Rick Lawson bedankt bij de opening nadrukkelijk alle sponsors die deze zaal hebben mogelijk gemaakt. In twee maanden tijd werd rond de 45.000 euro opgehaald. De 129 donateurs vormen een bont gezelschap van Leidse studenten, medewerkers, alumni, relaties van de rechtenfaculteit en bedrijven. Breedveld: ‘Het succes is te danken aan de verbondenheid met de faculteit die alle goede gevers hebben getoond.’ Als dank staan de namen van de donateurs in sierlijke letters vermeld op de ramen van de rechtszaal.

Rechtszaal is hart faculteit

‘Amerikaanse universiteiten als Harvard en Cornell hebben ook een Moot Court-zaal’, merkt Lawson op. ‘Die is samen met de bibliotheek het hart van de rechtenfaculteit. Want de rechtszaal staat voor beargumenteren, creatief zijn en improviseren. Het is heel fijn dat we er nu een hebben!’

Vernoemd naar professor Nieuwenhuis

De zaal is vernoemd naar de in 2015 overleden Hans Nieuwenhuis, de zeer gewaardeerde emeritus hoogleraar privaatrecht in Leiden. Breedveld: ‘Moot Court gaat over goede retoriek en stijlmiddelen, overtuigen en scherp debatteren over recht en onrecht. De naamgever van deze zaal beheerste die kunst perfect.’

Moot Court
Ieder jaar volgen volgen negenhonderd studenten het vak Moot Court. In drie maanden tijd bereiden ze een casus voor. In deze periode worden ze intensief begeleid, onder andere met videotraining. Aan het eind volgt de finale waarin ze voor het eerst pleiten. 150 professionals uit de rechtspraktijk spelen de rol van rechter.

(LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.