Universiteit Leiden

nl en

Ouderen vaak dezelfde DNA-fouten als leukemiepatiënten

Ongeveer één op de vijf ouderen heeft fouten in het DNA van zijn of haar bloedcellen, die ook voorkomen bij leukemiepatiënten. Opmerkelijk genoeg leiden deze genetische afwijkingen onder ouderen niet per se tot een lagere levensverwachting.

Dat ontdekte een groep onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Technische Universiteit Delft en het Erasmus MC in Rotterdam.

Hun bevindingen zijn op donderdag 17 maart gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Blood. ‘’We doen al jaren onderzoek naar de alleroudsten van onze samenleving en de mogelijk oorzaken van hun gezonde en lange levensloop’’, legt LUMC-onderzoeker Erik van den Akker uit. Het lichaam zou mogelijk verouderen, omdat het hele leven lang genetische fouten plaatsvinden die zich langzaam maar zeker ophopen. 

Grote rol

Om deze theorie te testen, namen Van den Akker en onderzoeksleider en hoogleraar Eline Slagboom het DNA van ouderen onder de loep. Voor het onderzoek zijn 864 ouderen van minimaal tachtig jaar oud onderzocht. Het bleek dat velen van hen het soort genetische afwijkingen dragen, waarvan eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze een grote rol spelen in het ontstaan van leukemie. Van de onderzochte personen boven de 90 jaar heeft bijna twintig procent dit soort DNA-fouten in het bloed. Dat is aanzienlijk meer dan het aantal dragers dat in eerdere studies op de middelbare leeftijd werd gevonden. Er lijkt dus met het ouder worden een ophoping plaats te vinden van deze DNA-fouten.

Lees verder op de website van het LUMC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.