Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Let op: verwarming omlaag op Warme Truiendag

Trek wat warmers aan op 5 februari. De universiteit doet mee aan de nationale Warme Truiendag.

Milieubesparing

Op deze dag staat de verwarming in de collegezalen en de Oude UB op 16 graden in plaats van 20. ‘Deze dag is goed om meer bewustwording te genereren dat het milieu gespaard wordt als we allemaal minder gas verbruiken', zegt Jeroen Waijenberg, Energie- & Duurzaamheidscoördinator bij de universiteit. Deelname aan de Warme Truiendag is een initiatief van Stichting Green Keys Leiden, de studentenduurzaamheidscommissie. De universiteit werkt hier graag aan mee, aldus Waijenberg. 

Zet in werkkamers zelf de verwarming lager

Om technische redenen is het niet mogelijk om alleen op deze dag de verwarming op alle universitaire plekken lager te zetten. Maar op veel plaatsen kunnen medewerkers wel zelf de verwarming op hun kamer lager draaien. Waijenberg: ‘Het zou een goede zaak zijn als dat structureel gebeurt.’ 

In welke collegezalen en gebouwen is het koeler?

Leiden: 

 •              Van Steenisgebouw (Archeologie)
 •              Kamerlingh Onnesgebouw (Rechten)
 •              Lipsius (Geesteswetenschappen)
 •              Huizinga (Geesteswetenchappen)
 •              Sterrewacht (Wis- en Natuurwetenschappen)
 •              Gorlaeus (Wis- en Natuurwetenschappen)
 •              Pieter de la Court (Sociale Wetenschappen)
 •              De Oude UB (Bestuursbureau)

Den Haag:

 •              Schouwburgstraat
 •              Anna van Buerenplein
 •              Stichthage
 •              Lange Voorhout
 •              Lange Houtstraat

Opbrengst actie

Waijenberg meet wat de deelname van de universiteit oplevert en de winst wordt meegerekend in de landelijke besparingsactie die kort na februari bekend wordt gemaakt. Benieuwd hoe thuis de energierekening lager wordt? Op 5 februari zijn ’s ochtends op diverse faculteiten voorlichters aanwezig die tips geven over energiebesparing.

(LvP)