Universiteit Leiden

nl en

Gratama Wetenschapsprijs voor Jojanneke van der Toorn

Jojanneke van der Toorn is uitgeroepen tot dé jonge en veelbelovende onderzoeker van 2015. Ze kreeg bij de opening van het academisch jaar op 31 augustus de Gratama Wetenschapsprijs voor aanstormend talent.

Kroon op mijn werk

’Deze prijs is niet alleen een kroon op mijn werk tot nu toe, maar ook een aanmoediging om te blijven doen waar mijn passie ligt: onderzoek dat zowel theoretisch als praktisch relevant is’, aldus Van der Toorn in haar dankwoord. ‘Dit is waar het volgens mij om draait in de wetenschap, dat we uiteindelijk iets kunnen met de kennis die we genereren.’ 

Succesvol diversiteitsbeleid

Van der Toorn is sinds 2012 universitair docent sociale psychologie en richt zich op de sociale psychologie van diversiteit. Ze onderzoekt onder meer de voorwaarden voor succesvol diversiteitsbeleid om het aandeel vrouwen in de top van organisaties te verhogen. ‘Haar onderzoek is origineel en invloedrijk’, aldus Willem van der Does in het laudatio. Van der Toorn ‘excelleert in haar onderzoek, wat onder andere blijkt uit een recent co-auteurschap van een artikel over vooroordelen en omgaan met diversiteit in Science.’

Bijdragen aan de maatschappij

Het prijzengeld van 25.000 euro wil Van der Toorn besteden aan het organiseren van een publiek symposium over diversiteit en sociale verandering. Ook wil ze er een studiebezoek aan collega-wetenschappers in de Verenigde Staten mee financieren. Met hen gaat ze samenwerken in vervolgonderzoek naar diversiteit op het gebied van etniciteit en gender. ‘Omdat de prijs mede uit geld bestaat, kan ik er ook echt iets mee doen. Hiermee kan ik voor mijn gevoel bijdragen aan de maatschappij.’

(31 augustus 2015 - CR)

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.