Universiteit Leiden

nl en

Twee miljoen voor bio-chemisch onderzoek

De Leidse hoogleraren chemie Hermen Overkleeft en Hans Aerts hebben, samen met hun collega Huib Ovaa van het Nederlands Kankerinstituut, 2 miljoen euro gekregen van NWO voor biochemisch onderzoek. Het onderzoek kan leiden tot nieuwe behandelingsmethodes voor verschillende ziektes.

Suikers en eiwitten

Overkleeft en Aerts doen samen met Ovaa onderzoek naar cytosolaire eiwitafbraak en lysosomale glycolipide-afbraak in de cel. Afwijkingen in deze processen kunnen verschillende ziektes veroorzaken, zoals diabetes, auto-immuunziektes en lysosomale stapelingsziektes. Dit zijn een ongeveer 45 ziektes van uiteenlopende aard, zoals de ziektes van Gaucher, Fabry en Pompe; ze ontstaan doordat bepaalde stoffen in de cel niet worden opgeruimd. Moleculair inzicht in deze processen is noodzakelijk om tot mogelijke behandelingsmethoden voor ziekten te komen.

Uitlezen van enzymactiviteit in de cel

De onderzoekers hebben een reeks chemische meetinstrumenten ter beschikking waarmee in levende cellen nauwkeurig enzymfamilies zichtbaar gemaakt kunnen worden. In hun gehonoreerde TOP-PUNT-project Exploring and exploiting activity-based protein profiling in chemical biology and medicinal chemistry wordt de reeks uitgebreid. Tegelijkertijd wordt gekeken of specifieke enzymen aan de basis van ziektebeelden staan, en of deze met medicinale chemie aangepakt kunnen worden. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingsmethodes.

Focusgebied Chemische biologie

De TOP-PUNT-subsidie is gegeven in het kader van de versterking van chemische zwaartepunten in het Nederlandse onderzoek. De toekenning valt in het focusgebied Chemische Biologie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.