Universiteit Leiden

nl en

Azië in Leiden

Leiden is de plek waar hooggekwalificeerde kennis over Azië is gebundeld in onderwijs en onderzoek, hoofdzakelijk binnen de faculteit der Geesteswetenschappen.

Leiden is de plek waar hooggekwalificeerde kennis over Azië is gebundeld in onderwijs en onderzoek, hoofdzakelijk binnen de faculteit der Geesteswetenschappen.

De Universiteit Leiden is een van de oudste en beroemdste centra voor Aziëstudies in de westerse wereld. Binnen Nederland is Leiden de enige universiteit die een uitgebreide studie van talen en culturen van Azië aanbiedt – in de vorm van een brede bestudering van het werelddeel, een specifieke focus op China, Japan, India en Tibet, Korea of Indonesië, of in vergelijkend perspectief.

Met een indrukwekkende bibliotheekcollectie door de eeuwen opgebouwd, kwalitatief sterk onderwijs, en onderzoek waarin -onder meer - de interactie tussen tradities en moderniteit centraal staat, trekt de universiteit studenten en wetenschappers van over de hele wereld vanwege hun interesse in Azië.

 

Azië in het onderwijs

Op bachelorniveau studeer je Chinastudies, Japanstudies, Koreastudies, of Zuid- en Zuidoost-Aziëstudies, en doe je grondige kennis op van de taal en cultuur, en bijvoorbeeld religie en politiek. Ook kun je binnen de BA International Studies (gevestigd in Den Haag) kiezen voor een focus op een Aziatische taal en de regio.

Masterstudenten kiezen in de masters Asian Studies of de researchmaster Asian Studies voor eenzelfde focus op een geografisch gebied of voor een brede specialisatie met bijvoorbeeld geschiedenis, kunst of politiek als zwaartepunt. In de researchmaster wordt nauw samengewerkt met Middle Eastern Studies.

Azië in het onderzoek

Onderzoek op het gebied van Azië is op verschillende manier georganiseerd. Het is gebundeld in het universitaire onderzoeksprofiel Asian Modernities & Traditions (AMT). Geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en recht komen hierin samen.

Binnen de faculteit Geesteswetenschappen is de School of Asian Studies een onderdeel van het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS). Verder is er nog de postdoctorale onderzoeksschool International Institute for Asian Studies (IIAS), ook gevestigd in Leiden. Ook het KITLV is op loopafstand van de faculteit der Geesteswetenschappen gevestigd.

De universiteit houdt een online Azië-dossier bij, waarin onderzoeksprojecten, informatie over samenwerkingsverbanden, en relevant nieuws overzichtelijk bij elkaar is gezet.

Leer ons kennen!

In de maanden juni/juli staat het onderwijs en onderzoek op het gebied van Azië centraal in de universitaire campagne 'Bij ons leer je de wereld kennen'. Leer onze hoogleraar Chinese Economie prof.dr. Peter Ho kennen, zie, lees en hoor wat hem beweegt en kijk verder naar wat zijn collega's doen.

Volg het nieuws over Azie in Leiden ook op de social media ( Facebook en Twitter @leidenhum) via #asiainleiden!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.