Universiteit Leiden

nl en

Subsidie voor kunstproject WeCurate

Hoe moeten kunstorganisaties hun veranderende rol in de samenleving gaan invullen? In het project WeCurate zoeken kunstenaars, kunstinstellingen en publiek samen naar een antwoord. Kunsthistorica Kitty Zijlmans kreeg er een Europese subsidie van ruim 118.000 euro voor.

Reizende tentoonstelling

WeCurate start in juni en loopt tot april 2015. Er zijn uitwisselingen tussen lokale publieksgroepen in Florence en Amsterdam, Berlijn en Poznań, Florence en Bratislava, er komt een reizende tentoonstelling en in 2015 is er een afsluitend symposium in Leiden.

 


 

Nieuwe omgang met kunst en cultuur

Zijlmans: ‘De opzet is interdisciplinair, intercultureel en intermediaal. We gaan met kunst, kunstenaars, musea en het publiek in Europa aan het werk om nieuw onderzoek en een nieuwe omgang met kunst en cultuur te verkennen. De EU-subsidie geeft ons de kans om dat in dit project samen met een aantal jonge culturele organisaties te gaan doen.’

Niet alleen consumeren

‘Met WeCurate willen we mensen laten beseffen dat cultuur en burgerschap met elkaar verbonden zijn. We zijn culturele burgers’, vertelt Zijlmans. ‘Kunst en cultuur is niet alleen een kwestie van  consumeren door er in een museum naar te kijken, maar ook van produceren. Niet per se in de zin van zelf kunstobjecten maken, maar dat je nadenkt over cultuur en begrijpt dat het méér is dan wat er in musea te zien is. Kunst kan nieuwe gewaarwordingen brengen.’

Musea als platform voor dialoog

De samenleving verandert en globaliseert, en daar moeten musea zich op aanpassen, stelt Zijlmans: ‘Het is zaak dat ze aansluiten op de belevingswereld van een jong publiek, dat wat betreft etnische achtergrond steeds gevarieerder wordt. Ze moeten discussies stimuleren, over cultureel erfgoed, over opvattingen over kunst door de tijden heen, over de vraag hoe kunst als instrument kan dienen. Sociale media zijn daarbij een belangrijk instrument. Maar je kunt ook denken aan workshops met  participation artists die groepen mensen prikkelen om vanuit de kunst naar problematiek in hun leefomgeving te kijken. Hoe willen we dat onze buurt eruit ziet, bijvoorbeeld, of: wat doen we met die lastige hangjongeren?’

Internationale partners

Zijlmans is directeur van het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) en voorzitter van stichting Framer Framed. Dit platform is gangmaker van een maatschappelijke discussie over de huidige museale praktijk. LUCAS en Framer Framed dienden het projectvoorstel in met internationale partners uit verschillende Europese landen:

  • The Lawyers for the Arts/Freies Museum (Duitsland)
  • Centre for Contemporary Culture Strozzina (Italië)
  • Mediations Biennale (Polen) en SPACE (Slovakije)
  • Universiteit van Leuven
  • Netwerk Democratie (Amsterdam)
  • COALFACE (Genk, België)

Year of Citizens

De subsidie voor WeCurate komt voort uit Het EU-programma Cultuur (2007-2013). Doel van het programma is om het interculturele verkeer, met name in Europa, te bevorderen. Dat is vooral een aandachtspunt in 2013, dat door de Europese Commissie tot het ‘European Year of Citizens’ is uitgeroepen. Toegekende projecten moeten er vooral voor zorgen dat kunst, kunstenaars en andere culturele actoren gaan reizen en de interculturele dialoog versterken.
(2 april 2013 / DS)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.