Universiteit Leiden

nl en

Samenwerking in het Bio Science Park

De eerste paal voor het nieuwe ruimere onderkomen voor het Centre for Human Drug Research op het Bioscience park is de grond ingegaan. Medio 2012 zal het testcentrum voor geneesmiddelen verhuizen naar het nieuwe pand.

De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink en de rector magnificus van de Universiteit Leiden, Paul van der Heijden sloegen de eerste paal voor een nieuw gebouw voor het Centre for Human Drug Research (CHDR) op het Bioscience park.

 

CHDR

Het CHDR is het centrum dat de werking en de veiligheid van experimentele middelen al in een vroeg stadium op proefpersonen uittest en is een van de eerste bedrijven die zich 25 jaar geleden vestigden op het Bio Science Park.
De stichting, die gerund wordt als bedrijf, is voortgekomen uit de Universiteit Leiden en is daar nog steeds aan gelieerd.

Grootste kenniscluster

Het Leiden Bio Science Park is met ruim 70 gespecialiseerde bedrijven het grootste kenniscluster op het gebied van Life Science, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van ziekte en gezondheid bij mens en dier. Zowel nationaal als internationaal wordt het Bio Science Park gezien als een voorbeeld van samenwerking en vernieuwing. Door de nauwe samenwerking tussen bedrijven en de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden en het LUMC is Leiden Bio Science Park een succesvol cluster waar bedrijven in alle fasen van de medicijnontwikkeling aanwezig zijn.

Werkgelegenheid groeit

De groei in de afgelopen 25 jaar heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid, niet alleen vooor studenten en medewerkers van de universiteit en het LUMC maar ook voor studenten van gespecialiseerde Leidse onderwijsinstellingen zoals HBO en MBO.

Meer samenwerken

Voordat de eerste paal van het CHDR werd geslagen, gaven de CEO’s van de bedrijven en de decaan van de bètafaculteit een korte pitch. Dit leverde een mix van verhalen op over productonwikkeling, onderzoek bij mensen en vernieuwende medicijnen. Dit proces start bij het fundamentele onderzoek aan de bètafaculteit en het LUMC. Uit dit onderzoek komen spin-off bedrijven voort die zich verstigen op het Bio Science Park en zonder financiële steun van de universiteit het onderzoek en de onwikkeling voortzetten.

Grote diversiteit

In de loop der jaren is een grote diversiteit aan bedrijven naar het Bio Science Park gekomen. Er zijn ook bedrijven die een product of technologie ontwikkelen om andere bedrijven te ondersteunen. Base Clear is een service bedrijf dat DNA-technologie ter beschikking stelt voor allerlei toepassingen, zoals diagnostiek, forensisch onderzoek maar ook voor het identificeren van bacteriën.

Veel bedrijven behoren tot de top van de biotechnologie. Zoals OctoPlus, een bedrijf dat zich specialiseert in de aanpassing van de formulering van geneesmmiddelen. ‘Soms komt een middel niet op de markt omdat het te snel uit het lichaam verdwijnt. Wij helpen met een aanpassing van het middel zodat het langer in het lichaam aanwezig blijft waardoor het wel werkzaam is’, vertelt Susan Swarte.

Ook To-BBB, een jong bedrijf, ontwikkelde een manier om geneesmiddelen beter te laten werken. Willem van Weperen: ‘In de hersenen zit een soort firewall, de bloed-brein-barrière, waar 95% van de geneesmiddelen niet doorheen komt. Met de door ons ontwikkelde techniek kunnen middelen toch in de hersenen terecht komen zodat ze hun werk beter doen.’

NeCEN

Een andere topper is het Nederlands Centrum voor Nanoscopie. Op de bètafaculteit van de Universiteit Leiden wordt momenteel de laatste hand gelegd aan tijdelijke nieuwbouw om 6 meter hoge nano-microscopen te plaatsen voor NeCEN. De opening is op 27 oktober 2011.

‘Wat deze microscopen zo uniek maakt, is de mogelijkheid om verder in en uit te zoomen dan elke andere microscoop. Wij zijn straks bijvoorbeeld in staat om te kijken naar een cel en vervolgens met hetzelfde instrument in te zoomen op het niveau van eiwitten. Een eiwit, bijvoorbeeld, heeft een bepaalde geometrische vorm die de kenmerken bepaalt. Nu wij in staat zijn om deze vorm te herkennen en te veranderen, kunnen wij ook de functies beïnvloeden die ons uiteindelijk helpen ziektes te genezen of te voorkomen’, legt prof. Sjoerd Verduyn Lunel uit, decaan van de bètafaculteit.

Het ‘Netherlands Centre for Electron Nanoscopy’ (NeCEN) is een onlangs opgericht consortium van de belangrijkste Nederlandse universiteiten en onderzoekscentra op het gebied van life science. NeCEN wordt dé (inter)nationale hot spot in het biomedische bedrijfsleven, mede dankzij de meest geavanceerde elektronenmicroscopen ter wereld, die momenteel voor NeCEN worden gebouwd bij de Universiteit Leiden.

Verduyn Lunel: ‘Zoveel mogelijk gebruikers moeten toegang hebben tot de microscopen. Aangezien de techniek in razend tempo ontwikkelt, is het belangrijk om zo veel mogelijk bedrijven en wetenschappers bij NeCEN te betrekken. Samen kunnen we de aankoop van de nieuwste updates veel sneller realiseren.’ 

Links

(22 juni 2011 - persbericht CHDR/Marjanne Dominicus)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.