Universiteit Leiden

nl en

Leiden Institute of Chemistry sleept vier NWO ECHO subsidies binnen

Naast de 2 TOP grants heeft het LIC ook nog 4 ECHO’s binnengehaald voor dr. Francesco Buda, professor Gijs van der Marel met Jeroen Codée, dr. Dmitri Filippov en professor Gilles van Wezel.

ECHO-subsidies zijn projectsubsidies van 260.000 euro, bedoeld voor Excellent CHemisch Onderzoek. Deze subsidies bieden de mogelijkheid om nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek van hoge kwaliteit te kunnen uitvoeren. Zo kunnen creatieve risicovolle ideeën worden uitgewerkt, de kiemen worden gevormd voor de onderzoeksthema’s van de toekomst en/of wetenschappelijke vernieuwing tot stand worden gebracht.

Francesco Buda

Bio-inspired molecular rectifier for artificial photosynthesis

Dit project richt zich op algemene computationele, cruciale vragen met betrekking tot het overdragen van ladingsprocessen in natuurlijke fotosynthese om de belangrijkste kenmerken te identificeren in het ontwerp van een bio-mimetische gelijkrichter. In het bijzonder willen we het gedetailleerde pad van primaire elektron transfer ophelderen in het reactie centrum van een prototypisch fotosynthetisch systeem, en begrijpen hoe de natuur ladingsrecombinatie voorkomt om uiteindelijk te komen tot een efficiënte unidirectioneel elektron transport.

Lees meer

Gijs van der Marel met Jeroen Codée

Automated solid phase synthesis of teichoic acids

Dit voorstel beoogt de ontwikkeling van geautomatiseerde vaste-fase-synthese-technieken; het genereren van een diverse bibliotheek van structureel goed gedefinieerde teichoic zuur (TA) constructies. TA zijn een belangrijke klasse van glycopolymers, overvloedig aanwezig in de celwand van Gram-positieve bacteriën. Ze vormen een polyanionisch netwerk rondom de bacteriën en spelen een cruciale rol in het functioneren van de celwand en de interactie van de bacteriële cel met zijn omgeving.

Lees meer

Dmitri Filippov

Synthetic methodology for well-defined ADP-ribosylated biomolecules

Het onderzoeksvoorstel is gericht op ontwikkeling van synthetische methoden voor de bereiding van de belangrijkste fragmenten van de ADP-ribosylated (ADPR) eiwitten. Dergelijke synthetische entiteiten die zijn gedefinieerd op moleculair niveau, zal onderzoek op het gebied van mono-en poly-ADP-ribosylering faciliteren. De ADPribosylating enzymen (ARTs of PARPs) zijn belangrijke targets, maar de moleculaire details van ADPribosylation zijn nog steeds slecht begrepen.

Lees meer

Gilles van Wezel

Positive control of cell division: from new concepts to molecular detail

Celdeling in de schimmelachtige bacterie Streptomyces is in vele opzichten uniek. Zo kan de bacterie als enige groeien zonder celdeling en blijken de controle mechanismen in heel anders te verlopen dan in eencellige bacterien. Middels dit project zullen we de eiwitten identificeren en analyseren die de allereerste stappen van de celdeling bewerkstelligen.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.