Universiteit Leiden

nl en

Negentien Veni subsidies voor Leiden, zeven voor Wiskunde en Natuurwetenschappen

Negentien Leidse recent gepromoveerde onderzoekers kregen deze herfst een Veni-subsidie van NWO toegekend, zeven daarvan zijn voor onze faculteit. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro voor drie jaar onderzoek. Landelijk werden161 projecten gehonoreerd.

Vaccins volgen in het lichaam

Dr. Myrra Carstens – Leiden/Amsterdam Center for Drug Research 
Na toediening volgen vaccins een route door het lichaam voor ze hun bestemming bereiken. Het precieze verloop hiervan beïnvloedt hun effectiviteit. Dit onderzoek gaat deze reis in kaart brengen, wat de ontwikkeling van nieuwe vaccins mogelijk maakt.

Seeing enzymes in action

Ph.D Mathias Hass – Chemistry 
Enzymes are ingenious molecular machines that carry out the chemistry of life. This research project aims to develop a method to observe the motions of enzymes with atomic detail. This will help researchers to understand how enzymes operate.

Waarom halen geneesmiddelen de markt niet?

Dr. Laura Heitman – Farmacochemie 
Veel moeilijk te behandelen ziekten schreeuwen om een geneesmiddel dat lang op een aangrijpingspunt in ons lichaam blijft zitten. Dat is maar zelden het geval. De onderzoekers bestuderen hoe deze verblijftijd verlengd kan worden om zo ziekten doeltreffend te kunnen bestrijden.

Verdraaid licht en schroefvormige structuren

Dr. Wolfgang Löffler – Leiden Institute of Physics 
Schroefvormige structuren komen zeer veel voor in de natuur. Zelfs licht kan verdraaide structuren aannemen. Zou toepassing van verdraaid licht kunnen leiden tot betere technieken om schroefvormige objecten waar te nemen? Dit project richt zich op het experimenteel onderzoeken van dit gebied.

Fourteen Billion Years of Galaxy Formation

Dr. Benjamin Oppenheimer – Astronomie 
Theoretical astronomers simulate entire universes with today’s state-of-the-art supercomputers. This research aims at simulating the formation and evolution of galaxies like our Milky Way to see if they look and act like the galaxy’s observed with today’s largest telescopes.

Elucidating the catalytic properties of gold

Dr. Paramaconi Rodríguez Pérez – Leiden Institute of Chemistry 
Gold is a good catalyst for several technological important reactions, especially CO oxidation. The researchers will investigate how the CO adsorption on gold promotes its own oxidation as well as the oxidation of other organic molecules, and how this depends on the chemical environment.

The eel, a swimming paradox

Dr. Christian Tudorache – Biologie 
This research aims to unravel the discrepancy between the predicted low and the measured high swimming efficiency of the European eel and to create the parameters for a satellite tag in order to follow the eel to its enigmatic spawning grounds.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.