Universiteit Leiden

nl en

Robert Hoeben

Hoogleraar Genoverdracht, in het bijzonder de fundamentele aspecten daarvan

Naam
Prof.dr. R.C. Hoeben
Telefoon
+31 71 526 9241
E-mail
r.c.hoeben@lumc.nl
ORCID iD
0000-0001-9443-8377

Rob C. Hoeben is hoogleraar Genoverdracht en werkzaam op het gebied van de gentherapie. Hij leidt de sectie Virus- en Stamcelbiologie binnen de afdeling Cel en Chemische Biologie van het LUMC.

Meer informatie over Robert Hoeben

Zie ook

Rob C. Hoeben is hoogleraar Genoverdracht en werkzaam op het gebied van de gentherapie. Hij leidt de sectie Virus- en Stamcelbiologie binnen de afdeling Cel en Chemische Biologie van het LUMC.

Genetische modificatie

Mijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van virussen voor genoverdracht ten behoeve van gentherapie.  Belangrijke aandachtsgebieden zijn het verbeteren van oncolytische virussen voor kankerbehandeling, en het gebruik van virale immuun-evasie strategieën in innovatieve behandelingen bij zenuwschade.

Wetenschappelijke carrière

Rob C. Hoeben, PhD, is hoogleraar genoverdracht (sinds 2000) aan de Universiteit Leiden en hoofd van het Virus- en Stamcelbiologielaboratorium van de afdeling Cel- en Chemische Biologie van het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. Nederland. Hij hield zijn oratie op 1 juni 2001, getiteld 'Van kwaad tot beter' over virussen, vectoren en gentherapie.

Hij is afgestudeerd in de biologie aan de Universiteit Utrecht (1986) en promoveerde in 1991 aan de Universiteit Leiden. Hij deed postdoctoraal onderzoek naar het gebruik van adenovirus- en retrovirusvectoren voor de behandeling van leveraandoeningen. De ‘HER911’ helpercellijn werd ontwikkeld voor de productie van adenovirale vectoren voor gebruik in laboratoriumonderzoek en in samenwerking met wetenschappers van Crucell BV (Leiden) ontwikkelde hij de PER.C6-cellijn en het bijbehorende virusproductieplatform. Samen met prof. Huizinga (Reumatologie) en prof. Nelissen (Orthopedische Chirurgie) startte hij een Fase I klinische studie ‘Gentherapie in Aseptische Prothetisis Vervanging’. Hij werkt samen met prof. Verhaagen aan de evaluatie van het gebruik van immuno-stealth-genen voor gentherapie in het perifere zenuwstelsel. Zijn huidige onderzoek richt zich op de ontwikkeling van oncolytische virussen voor gentherapie bij kanker.

Prof. Hoeben is lid van de COGEM (Commissie Genetische Modificatie), die de minister van Infrastructuur en Milieu adviseert over het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen. Prof. Hoeben publiceerde meer dan 200 artikelen in internationale peer-reviewed tijdschriften. Daarnaast wordt hij genoemd als uitvinder van vijftien Amerikaanse en Europese patenten, die betrekking hebben op PER.C6 en aanverwante technologie, en gentherapietechnologie voor refixatie van prothesen, evenals nieuwe adenovirussen, geïsoleerd uit niet-menselijke primaten, voor gebruik bij oncolytische virus therapieën.

Hoogleraar Genoverdracht, in het bijzonder de fundamentele aspecten daarvan

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Cel en Chemische biologie

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden
Kamernummer S1-P

Contact

Publicaties

  • Commissie Genetische Modificatie COGEM Advisering aan Ministerie Infrastructuur en Waterhuishouding t.a.v. Genetische Modificatie
  • Cogem Lid commissie Genetische Modificatie
  • Erasmus Medisch Centrum Gastdocent
  • Technische Universiteit Delft Gastdocent
  • Universiteit Utrecht Gastdocent
  • Wageningen Universiteit Gastdocent
  • ZonMW Lid Translationele Gentherapie Commissie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.