Universiteit Leiden

nl en

Robert Hoeben

Hoogleraar Genoverdracht, in het bijzonder de fundamentele aspecten daarvan

Naam
Prof.dr. R.C. Hoeben
Telefoon
+31 71 526 9241
E-mail
r.c.hoeben@lumc.nl

Rob C. Hoeben is hoogleraar Genoverdracht en werkzaam op het gebied van de gentherapie. Hij leidt de sectie Virus- en Stamcelbiologie binnen de afdeling Cel en Chemische Biologie van het LUMC.

Meer informatie over Robert Hoeben

Zie ook

Rob C. Hoeben is hoogleraar Genoverdracht en werkzaam op het gebied van de gentherapie. Hij leidt de sectie Virus- en Stamcelbiologie binnen de afdeling Cel en Chemische Biologie van het LUMC.

Genetische modificatie

Het is erg aantrekkelijk om genetische modificatie van lichaamscellen van de patiënt te gebruiken bij het behandelen van hun ziekte. Gentherapie biedt uitzicht op een permanente genezing van een aantal aandoeningen waarvoor op dit moment nog geen goede behandeling beschikbaar is. Een sleutel-element van elke gentherapie is de techniek die nodig is om genen in de patiënten cellen te brengen. Mijn onderzoek is gericht op het  ontwikkelen van nieuwe virale genoverdracht methoden en het testen hiervan in geschikte ziekte modellen. Virussen zijn buitengewoon vaardig in het binnenbrengen van genetisch materiaal in cellen. Mijn onderzoek is dan ook gericht op het veilig en effectief gebruik van virussen voor het overdragen van genezende genen naar menselijke cellen en het testen van deze virussen in geschikte ziekte modellen. We passen deze technieken toe bij verscheidene aandoeningen zoals diabetes, kanker, spierdystrofie en immuun­stoornissen.

Academic career

Rob C. Hoeben verrichtte zijn doctoraal onderzoek aan de Universiteit Leiden. De titel van zijn proefschrift (1991) luidt ‘Toward gene therapy of haemophilia A: vectors for the expression of factor VIII in vivo’. Na zijn promotie verrichtte hij vervolgonderzoek naar gentherapie bij colorectale kanker en naar het verbeteren van adenovirus vectoren voor genoverdracht naar de lever. In maart 2000 werd hij benoemd tot hoogleraar genoverdracht, werkzaam aan het Leids Universitair Medisch Centrum. De titel van zijn inaugurale rede is ‘Virussen: van kwaad tot beter’. Professor Hoeben bleef actief in het veld van de gentherapie en haar toepassingen. Hij is auteur van meer dan 165 wetenschappelijke publicaties,  verscheidene boekhoofdstukken en wordt als uitvinder genoemd op 13 patenten die zijn gehonoreerd door de USPTO. Deze patenten beschermen kennis op het gebied van de adenovirus-getransformeerde cellijn PER.C6 en hiermee geassocieerde technologie en een gentherapie benadering voor het vastzetten van loszittende heupprothesen. Professor Hoeben was lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Gen- en Celtherapie (NVGCT) van 1999 tot 2015 en vanaf 2000 lid van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM), welke het ministerie van Infrastructuur en Leefomgeving adviseert aangaande het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen. 

Hoogleraar Genoverdracht, in het bijzonder de fundamentele aspecten daarvan

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Cel en Chemische biologie

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden
Kamernummer S1-P

Contact

Publicaties

  • Cogem Lid commissie Genetische Modificatie
  • Erasmus Medisch Centrum Gastdocent
  • Technische Universiteit Delft Gastdocent
  • Universiteit Utrecht Gastdocent
  • Wageningen Universiteit Gastdocent
  • ZonMW Lid Translationele Gentherapie Commissie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.