Universiteit Leiden

nl en

Rob Tollenaar

Hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder de oncologie

Naam
Prof.dr. R.A.E.M. Tollenaar
Telefoon
+31 71 526 4910
E-mail
r.a.e.m.tollenaar@lumc.nl

Rob Tollenaar is hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder in de oncologie, en hoofd van de afdeling Heelkunde (Chirurgie) van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarnaast is hij voorzitter van het managementteam van het Universitair Kanker Centrum Leiden-Den Haag (UKC-LD), een oncologisch samenwerkingsverband van het LUMC en HMC. Hij is oprichter en voorzitter van de DICA, het Dutch Institute for Clinical Auditing dat kwaliteitsmetingen in de zorg verricht.

Meer informatie over Rob Tollenaar

Rob Tollenaar is hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder in de oncologie, en hoofd van de afdeling Heelkunde (Chirurgie) van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarnaast is hij voorzitter van het managementteam van het Universitair Kanker Centrum Leiden-Den Haag (UKC-LD), een oncologisch samenwerkingsverband van het LUMC en HMC. Hij is oprichter en voorzitter van de DICA, het Dutch Institute for Clinical Auditing dat kwaliteitsmetingen in de zorg verricht.

Chirurgie

Er komen steeds meer patiënten met kanker. Chirurgie neemt een sleutelpositie in bij de genezing van kwaadaardige tumoren. De juiste afstemming met andere behandelingen zoals radiotherapie en anti-kankermedicijnen is hierbij essentieel. Het is tevens van groot belang dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dit maakt de kans op genezing groter en de eventuele schade door operatie zo klein mogelijk. Het is bij de behandeling van patiënten met kanker van belang dat er een individueel behandelplan wordt opgesteld in afstemming met de patiënt waarbij overleving en kwaliteit van leven bepalend zijn (personalized medicine).

Verbetering van de zorg waarbij de kwaliteit, patiëntgerichtheid en transparantie, en bovenal een betrokken persoonlijke aanpak centraal staan, zijn mijn motivatie. Het is mijn persoonlijke missie om vanuit de betrokkenheid bij patiënten met kanker voor hen de zorg te optimaliseren en te zoeken naar verbetering van de behandeling. We doen dit door wetenschappelijk onderzoek naar vroege opsporing van kanker, beter begrip van de erfelijke achtergrond van kanker, en betere therapiekeuze op basis van biomarkers en klinische gegevens.

Kwaliteit van zorg
Betekenisvolle informatie over kwaliteit van zorg is van het grootste belang voor patiënten en voor zorgverleners. We willen immers de zorg steeds beter maken. Daarom ben ik een van de initiatiefnemers van de DICA, een instituut dat het meten van kwaliteit van zorg in Nederland mogelijk maakt. Het verbeteren van zorg loopt als een rode lijn door mijn carrière. Zo was de Leids-Haagse regio een van de eerste gebieden in Nederland waar centralisatie van complexe zorg werd gerealiseerd in afstemming met de andere ziekenhuizen. 

Onderzoek oncologie
Specifieke therapie voor de individuele patiënt is de uitdaging in  het oncologisch onderzoek met het doel om onder- en overbehandeling te voorkomen. Prognostische markers op basis van genotypische en fenotypische karakterisering van bloed en weefsel bieden nieuwe inzichten en mogelijkheden tot therapiekeuze en het sneller kunnen zien of een behandeling aanslaat. Een andere ontwikkeling is om klinisch-pathologische gegevens van de nationale registers te gebruiken voor een verbeterde individuele risicobeoordeling. Hiermee kan op grond van betrouwbare data uit de praktijk met de patiënt een weloverwogen behandelkeuze worden gemaakt. Voor de komende jaren ligt de focus van het onderzoeksprogramma op de volgende thema's:

  • Vroege opsporing van kanker met behulp van proteomics en metabolomics. Een test met behulp van eenvoudige bloedmonsters zal een grote impact hebben op de ontwikkeling van nieuwe screeningsmethoden.
  • Nationale onderzoeken naar vroege opsporing van borst- en pancreaskanker, met behulp van door het LUMC ontwikkelde methodologie maken verdere ontwikkelingen op dit gebied mogelijk.
  • Focus op het gebied van de micro-omgeving van tumoren, met name tumor-stroma-interacties, resulteert in nieuwe inzichten in de prognose en behandeling van tumoren.
  • Uitkomstenonderzoek zal worden aangevuld met door patiënten gemelde uitkomstmaten (PROM's) om de toegevoegde waarde voor patiënten te meten. De DICA faciliteert kwaliteitsregisters voor beroepsverenigingen van medisch specialisten (DICA.nl)

Wetenschappelijke carrière

Rob A.E.M. Tollenaar heeft zijn opleiding geneeskunde en zijn promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit van Leiden. De titel van zijn proefschrift (1997) luidt 'Aspects of tumor progression in colorectal carcinoma'. Hij specialiseerde zich in het LUMC en de Daniel den Hoedkliniek tot oncologisch chirurg. In 2004 heeft Tollenaar het hoogleraarschap − heelkunde met in het bijzonder oncologie − aanvaard. De titel van zijn oratie is 'Van Mes naar Molecuul en Terug'.
Rob Tollenaar is tevens voorzitter van de wetenschappelijke commissie van de Dutch Colorectal Audit. 
Tollenaar is hoofd van de afdeling Heelkunde in het LUMC.

Prijzen en eervolle benoemingen

Erepenning van de Nederlandse Vereniging Voor Heelkunde voor het opzetten van de infrastructuur voor het evalueren van chirurgische zorg.

Hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder de oncologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • LUMC - Medische Faculteit Leiden
  • Divisie 1
  • Heelkunde

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer K6-R

Contact

Publicaties

  • CER, Zorg en Welzijn ZonMW Lid van de Commissie Evaluatie Regelgeving
  • Spaarne Gasthuis, Hoofddorp Lid van de Raad van Toezicht
  • DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing) Voorzitter Bestuur
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.