Universiteit Leiden

nl en

Nienke Biermasz

Hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder topreferente en multidisciplinaire aspecten van hypofysaire aandoeningen

Naam
Prof. N.R. Biermasz MD
Telefoon
+31 71 526 3082
E-mail
n.r.biermasz@lumc.nl

Internist-Endocrinoloog in het LUMC, betrokken bij de topreferente zorg voor endocriene tumoren (Centrum voor Endocriene Tumoren Leiden), in het bijzonder hypofyseaandoeningen. Blokcoordinator van het blok vraagstukken Kijken Denken Doen van de bachelor Geneeskunde.

Meer informatie over Nienke Biermasz

Hypofysaire aandoeningen

Zeldzame ziekten, zoals bijvoorbeeld hypofyse aandoeningen worden vaak behandeld in topreferente klinieken en behoeven vaak zorg van een multidisciplinair team en complexe interventies. Om kennis te bundelen zijn recent Europese referentie netwerken opgericht, zoals Endo-ERN. Daarnaast wordt regionale en nationale samenwerking steeds belangrijker. 
De leeropdracht omvat de innovatie van multidisciplinaire zorg, onderwijs en onderzoek op het gebied van hypofysaire aandoeningen.

Wetenschappelijke carrière

De verdediging van mijn proefschrift Acromegaly, treatment and follow-up. The Leiden Studies (cum laude), was op 2 nov 2005.

Op onze afdeling vindt onderzoek plaats naar de lange termijn uitkomsten van hypofyse aandoeningen, functionerende en niet functionerende tumoren. Specifiek onderzoek is gedaan naar relatie van acromegalie en gewrichtspathologie. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de neuropsychologische consequenties van hormonale dysfunctie. 
Een andere onderzoekslijn probeert de gevolgen van circadiane verstoringen op metabolisme beter te begrijpen. 
Dankzij een recent verworven subsidie gaan wij een onderzoek opzetten naar de beste, doelmatige behandeling van prolactinoom.

Prijzen en eervolle benoemingen

Het onderzoek werd o.a. mogelijk gemaakt door beurzen van ZonMW, VENI, klinische fellows en het doelmatigheidsprogramma. 
Sinds 2017 ben ik voorzitter van het hypofyse subthema van het Europese Zeldzame Ziekte Referentie Netwerk Endo-ERN.

Oratie

Lees de volledige oratie

Hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder topreferente en multidisciplinaire aspecten van hypofysaire aandoeningen

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Interne Geneeskunde
  • Endocrinologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C-07

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.