Universiteit Leiden

nl en

Nienke Biermasz

Hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder topreferente en multidisciplinaire aspecten van hypofysaire aandoeningen

Naam
Prof. N.R. Biermasz MD
Telefoon
+31 71 526 3082
E-mail
n.r.biermasz@lumc.nl
ORCID iD
0000-0001-5817-3594

Internist-Endocrinoloog in het LUMC, betrokken bij de topreferente zorg voor endocriene tumoren (Centrum voor Endocriene Tumoren Leiden), in het bijzonder hypofyseaandoeningen. Klinisch onderzoeker op het gebied van hypofyseaandoeningen. Coordinator zeldzame ziekten bureau voor expertisecentra zeldzame ziekten in het LUMC.

Meer informatie over Nienke Biermasz

Hypofysaire aandoeningen

Zeldzame ziekten, zoals bijvoorbeeld hypofyse aandoeningen worden vaak behandeld in topreferente klinieken en behoeven vaak zorg van een multidisciplinair team en complexe interventies. Om kennis te bundelen zijn recent Europese referentie netwerken opgericht, zoals Endo-ERN. Daarnaast wordt regionale en nationale samenwerking steeds belangrijker. 
De leeropdracht omvat de innovatie van multidisciplinaire zorg, onderwijs en onderzoek op het gebied van hypofysaire aandoeningen.

Wetenschappelijke carrière

De verdediging van mijn proefschrift Acromegaly, treatment and follow-up. The Leiden Studies (cum laude), was op 2 nov 2005. Op onze afdeling vindt onderzoek plaats naar de lange termijn uitkomsten van hypofyse aandoeningen, functionerende en niet functionerende tumoren. Specifiek onderzoek is gedaan naar relatie van acromegalie en gewrichtspathologie. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de neuropsychologische consequenties van hormonale dysfunctie en doen we onderzoek naar het implementeren van patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMS) in patiëntenzorg. Wij doen veel onderzoek op het gebied van waardegedreven zorg. Een belangrijk onderdeel hiervan is een groot multicenter onderzoek naar de behandeling van prolactinoom.

Prijzen en eervolle benoemingen

Het onderzoek werd o.a. mogelijk gemaakt door beurzen van ZonMW, VENI, klinische fellows en het doelmatigheidsprogramma. 
Sinds 2017 ben ik voorzitter van het hypofyse subthema van het Europese Zeldzame Ziekte Referentie Netwerk Endo-ERN.

Oratie

Lees de volledige oratie

Hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder topreferente en multidisciplinaire aspecten van hypofysaire aandoeningen

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Interne Geneeskunde
  • Endocrinologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C-07

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • EndoERN (european reference network for rare endocrine conditions) Chair van de main thematic group Pituitary
  • ENEA (European Neuroendocrine Association) Executive Committee Member
  • international Pituitary Society Member van Board of Directors
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.