Universiteit Leiden

nl en

Michiel Hooykaas

Docent

Naam
Dr. M.J.D. Hooykaas
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
m.j.d.hooykaas@biology.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-8586-3849

Michiel Hooykaas is in 2011 afgestudeerd als bioloog met een Master in Science Communication. Sinds 2012 verzorgt hij onderwijs voor de Opleiding Biologie en in 2017 is hij zijn PhD-onderzoek gestart naar Species Literacy op de afdeling Science Communication and Society.

Meer informatie over Michiel Hooykaas

Opleiding

Ik behaalde in 2011 mijn Master Biology & Science Communication and Society. In 2012 werd ik docent bij de Opleiding Biologie, en gedurende vijf jaar coördineerde en doceerde ik verschillende cursussen, zoals een cursus over biodiversiteit van dieren en een module over populair wetenschappelijk schrijven. In 2017 startte ik mijn PhD-onderzoek naar Species Literacy op de afdeling Science Communication and Society.

Onderzoek

Wereldwijd gaat biodiversiteit verloren als gevolg van menselijke activiteiten. Willen we deze achteruitgang stoppen, dan is het belangrijk dat het algemeen publiek zich hiervan – maar ook van biodiversiteit in het algemeen – bewust is en bescherming van biodiversiteit ondersteunt. Effectieve communicatie over biodiversiteit richting samenleving wordt dan ook steeds belangrijker. Dit betekent ook dat – mits we de kloof tussen leken en experts op het gebied van biodiversiteit willen slechten – het belangrijk is om in kaart te brengen wat mensen weten op het gebied van biodiversiteit. Mijn onderzoeksproject richt zich op soortenkennis: Species Literacy. Zijn Nederlanders zich bewust van de dieren die in hun nabije omgeving leven? Wat zegt dit over de relatie die de Nederlandse burger heeft met de natuur en welke gevolgen heeft dit voor communicatie en natuurbescherming?

Teaching

I coördineer de BSc Biologie cursus Biodiversiteit Dier, die zich richt op de stamboom van het dierenrijk. Tijdens deze cursus verzorg ik de colleges en leid ik een reeks practica waarin we een groot aantal diergroepen bestuderen. Verder ben ik betrokken bij de MSc Science Communication and Society, waar ik bijdraag aan de begeleiding van studenten. In het verleden heb ik het onderwijs van verschillende andere BSc cursussen Biologie verzorgd, waaronder:

  • Boekproject
  • Populair Wetenschappelijk Schrijven
  • Biologie van het Organisme Dier
  • Project Ecologie, Biodiversiteit en Gedrag
  • Verder ben ik betrokken geweest bij het onderwijs van de cursussen/modules, zoals de Minor Human Evolution, Zoölogie en Ontwikkelingsbiologie en de Aansluitingsmodule Biologie.

Docent

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Instituut Biologie Leiden
  • IBL onderwijs

Publicaties

  • Tijdschriften, bijv. Kijk Populair wetenschappelijk werk
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.