Universiteit Leiden

nl en

Matthijs Appelman

Ph.D.-fellow

Naam
Mr.drs. M.D. Appelman
Telefoon
+31 71 527 7840
E-mail
m.d.appelman@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
null

Matthijs Appelman is sinds september 2023 verbonden aan de afdeling belastingrecht als Ph.D. Fellow.

Meer informatie over Matthijs Appelman

Opleiding

Matthijs Appelman heeft een bachelor politicologie afgerond aan de Vrije Universiteit (2014), de Research Master Social Sciences aan de UvA (2017) en de post-initiële master fiscaal recht aan de Radboud Universiteit (2020).

Loopbaan

Matthijs heeft van sept. 2018 t/m aug. 2023 bij PwC Nederland gewerkt. Tijdens de eerste drie jaren rouleerde hij als Tax Trainee binnen de adviespraktijk over verschillende afdelingen belastingrecht. De laatste twee jaar werkte hij bij het Knowledge Center (vaktechnisch bureau), waar hij werkte als fiscalist en informatieanalist. Er was hier bijzondere aandacht voor Tax Technology, de samenloop van belastingadvisering en digitale ontwikkelingen.

Verder was Matthijs in de periode aug. 2021 t/m juli 2023 voor één dag in de week werkzaam als docent belastingrecht aan de Radboud Universiteit. De werkzaamheden hier bestonden uit het verzorgen van werkgroepen "Inkomstenbelasting" en "Inkomsten- en vennootschapsbelasting" en het begeleiden van masterscripties.

Sinds sept. 2023 is Matthijs fulltime verbonden aan de afdeling belastingrecht van de Universiteit Leiden als Ph.D.-Fellow.

Onderzoeksgebieden

Het onderzoek van Matthijs richt zich op de belastingheffing van midden- en lagere inkomens. Daarbij bestaat bijzondere interesse in de inkomstenbelasting en de samenloop daarvan met het toeslagenstelsel en de sociale zekerheid. Ook is er interesse in het volgen van een interdisciplinaire onderzoeksbenadering en het combineren van sociaalwetenschappelijk/politicologisch en juridisch onderzoek.

Het promotieonderzoek richt zich op partnerschap, zoals dat tot uitdrukking komt in verschillende belastingwetten, het toeslagenstelsel en de sociale zekerheid. Aandachtspunten zijn de legitimatiegronden en samenhang van de verschillende begrippen.

Onderwijsactiviteiten

Matthijs verzorgt hoor- en werkcolleges in de vakken "Directe Belastingen I" en "Inkomsten- en Vennootschapsbelasting". Daarnaast begeleidt hij scripties.

Ph.D.-fellow

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut Fiscale en Economische vakken
  • Belastingrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.