Universiteit Leiden

nl en

Marlies Reinders

Hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder innovatie in het geneeskundeonderwijs

Naam
Prof.dr. M.E.J. Reinders
Telefoon
+31 71 526 2148
E-mail
m.e.j.reinders@lumc.nl

Marlies Reinders is hoogleraar interne geneeskunde. Sinds 2009 is zij als internist nefroloog werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij is voorzitter van de Nederlandse Transplantatie Vereniging en lid van de Eurotransplant Board en van de educatie commissies van de ESOT en TTS. Daarnaast is zij lid van de Leiden Teachers’ Academy van de Universiteit Leiden.

Meer informatie over Marlies Reinders

Marlies Reinders is hoogleraar interne geneeskunde. Sinds 2009 is zij als internist nefroloog werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zij is voorzitter van de Nederlandse Transplantatie Vereniging en lid van de Eurotransplant Board en van de educatie commissies van de ESOT en TTS. Daarnaast is zij lid van de Leiden Teachers’ Academy van de Universiteit Leiden.

Innovatie in het geneeskunde-onderwijs

Interne geneeskunde, in het bijzonder innovatie in het geneeskunde-onderwijs. Activerend en onderzoekend leren zijn belangrijke thema’s waarbij de student niet alleen toeschouwer is, maar een actieve deelnemer. Het digitaal aanbieden van onderwijs, waaronder het integreren van technologische innovaties zoals een massive open online course kunnen het actief leren stimuleren. Mijn onderzoek richt zich op de technologische innovaties als driver om het onderwijs te verbeteren. Daarnaast is de integratie van onderwijs en (transplantatie) onderzoek van groot belang. Dit is tevens onderwerp van mijn leerstoel, met de focus op niertransplantatie.

Wetenschappelijke carrière

Marlies Reinders studeerde Geneeskunde in Groningen (RUG). In de periode 2000-2002 heeft zij promotieonderzoek gedaan in Boston, Harvard Medical School op het gebied van de niertransplantatie wat geleid heeft tot een promotie in Leiden in 2004 met als titel: Mechanistic and functional interrelationships between VEGF-induced angiogenesis, cell mediated immunity and allograft rejection. In Leiden heeft zij het onderzoek op het gebied van de niertransplantatie gecontinueerd, in het bijzonder de toediening van mesenchymale stromale cellen om de transplantaat overleving te verleggen. Zij heeft daarnaast verscheidene onderwijsinnovaties opgezet, waaronder een massive online open course (MOOC) over nier-, pancreas en eilandjestransplantaties (zie ook de trailer en Leiden Teacher's Academy), de Leiden Oxford Transplantation Summer School (LOTS) (zie ook de trailer) en een 360° virtual reality film over een niertransplantatie. De onderwijsinnovaties worden wetenschappelijk onderzocht. Zij is sinds 2017 hoogleraar interne geneeskunde.

Prijzen en eervolle benoemingen

Marlies Reinders heeft verschillende beurzen ontvangen voor de implementatie van onderwijs innovaties waaronder de Leiden Teachers’ Academy beurs en de ICTO Innovatieprogramma beurs.

Hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder innovatie in het geneeskundeonderwijs

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Interne Geneeskunde
  • Nierziekten

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C7-Q

Contact

  • European Society of Organtransplantation Education Commitee lid
  • Eurotransplant Lid board
  • Nederlandse Transplantatievereniging Voorzitter
  • The Transplantation Society (TTS) Lid Education commitee
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.