Universiteit Leiden

nl en

Lotte van der Pol

Universitair docent

Naam
Dr. L.D. van der Pol
Telefoon
+31 70 800 9507
E-mail
l.d.van.der.pol@luc.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-0480-5802

Lotte van der Pol is universitair docent bij de Faculteit Governance and Global Affairs.

Meer informatie over Lotte van der Pol

Lotte startte haar carrière als pedagogisch hulpverlener in de begeleiding van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Ook deed ze ruim 10 jaar lang met veel plezier vrijwilligerswerk met en voor deze doelgroep. Daarbij ontwikkelde ze een sterke interesse in de vraag: hoe faciliteren we nu dat mensen deel kunnen nemen aan het sociale en maatschappelijke leven op een manier die echt past bij hun behoeftes, wensen en eigenschappen? En wat is dat eigenlijk precies, meedoen aan de samenleving?

Vervolgens maakte ze de overstap naar Pedagogische Wetenschappen (Universiteit Leiden) waar ze na haar afstuderen promotieonderzoek deed naar gendersocialisatie in jonge gezinnen. Als postdoc onderzoeker begeleidde ze vervolgens kleinere en grotere onderzoeksprojecten naar de ontwikkeling van gender normen van de vroege kindertijd tot begin volwassenheid, zowel in het gezin als op school. De interesse in de aansluiting (of het gebrek daaraan) tussen individu en samenleving was ook hierin het uitgangspunt. Naast het onderzoek heeft zze als universitair docent onderwijs gegeven bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen.

Momenteel richt ze zich in onderzoek, onderwijs en outreach op het thema sociale rechtvaardigheid met in het bijzonder aandacht voor het overbruggen van de kloof tussen wetenschap en de dagelijkse praktijk. Zo coördineert ze het maatschappelijke project Kinderen van de Stad: op een bi-culturele basisschool in Den Haag bieden getrainde studenten een rijke taalomgeving tijdens de dagelijkse schoolactiviteiten. In dit project brengen we de behoeften aan extra handen en taalstimulering in de klas en de wens van studenten om meer praktijkervaring op te doen succesvol samen. Daarnaast is Lotte coördinator van de minor De (onrechtvaardige) samenleving die in september 2024 van start gaat en is ze betrokken bij participerend actieonderzoek op de hierboven genoemde school waarbij we samen met de medewerkers van de school kijken waar uitdagingen liggen en hoe we deze kunnen aanpakken.

In toekomstig onderzoek en onderwijs wil Lotte de praktische en academische ervaringen die ze heeft opgedaan combineren door middel van onderzoek naar het thema sociale rechtvaardigheid t.a.v. mensen met een functiebeperking, en de vormgeving van onderwijs waarbij studenten leren in en van de praktijk van sociaal-maatschappelijke organisaties.

Universitair docent

  • Faculteit Governance and Global Affairs
  • Faculteitsbestuur
  • FGGA Algemeen

Werkadres

Anna van Buerenplein
Anna van Buerenplein 301
2595 DG Den Haag

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.