Universiteit Leiden

nl en

Jozef Coppelmans

Gastmedewerker

Naam
Mr. J.N. Coppelmans
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
j.n.coppelmans@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-8406-9125

Zef Faassen werkt als promovendus bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie. Tijdens zijn studie werkte Zef als docent strafrecht aan die universiteit. Ook was hij deelnemer in de Nationale DenkTank 2010. Hij deed onderzoek, tezamen met een twintigtal andere studenten, naar het vertrouwen in verschillende instituten in de samenleving (rechtspraak, politie, wetenschap etc.). Na zijn studie werkte hij als docent strafrecht aan de Universiteit Leiden, waar hij in februari 2016 is aangesteld als Meijers-promovendus bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie.

Meer informatie over Jozef Coppelmans

Tijdens zijn studie werkte Zef Faassen als docent strafrecht aan die universiteit. Ook was Zef deelnemer in de Nationale DenkTank 2010. Hij deed onderzoek, tezamen met een twintigtal andere studenten, naar het vertrouwen in verschillende instituten in de samenleving (rechtspraak, politie, wetenschap etc.). Na zijn studie werkte hij als docent strafrecht aan de Universiteit Leiden, waar hij in februari 2016 is aangesteld als Meijers-promovendus bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie.

Momenteel werkt Zef aan de afronding van zijn dissertatie (zie onder), waarin hij een dual process theory of criminalization presenteert. Zijn dissertatie bevat eveneens een empirische studiewaarin empirisch bewijs wordt gepresenteerd voor de theorie. Deze empirische studie ziet op de relatie tussen walgingsgevoeligheid en de strafbaarstelling van gedrag. Zef’s phd-onderzoek is gebaseerd op zijn masterscriptie, geschreven aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Onderzoek

Titel onderzoek: Strafbaarstelling, Fast and Slow. De impact van evolutie en cognitieve (neuro)wetenschap op moraliteit en het strafrecht

Het onderzoek van Zef richt zich op de relatie tussen het strafrecht en de cognitieve neurowetenschappen, ofwel Neurolaw. Binnen dit nieuwe onderzoeksgebied doet Zef onderzoek naar moraliteit en de strafbaarstelling van gedrag: in hoeverre moet bepaald gedrag - zoals virtuele kinderpornografie en de boerka - onder het bereik van de strafwet worden gebracht? Zef onderzoekt met name wat juristen en de wetgever kunnen leren van inzichten uit de neurowetenschappen over het maken van dergelijke beslissingen: hoe komen dergelijke beslissingen tot stand in ons brein, en wat zegt dit over de keuzes die de wetgever maakt?

Onderwijs

Zef is als docent betrokken bij verschillende vakken in het bachelor- en masteronderwijs.

Gastmedewerker

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Straf- en Strafprocesrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.