Universiteit Leiden

nl en

Hans Gelderblom

Hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de medische oncologie

Naam
Prof.dr. A.J. Gelderblom
Telefoon
+31 71 526 3486
E-mail
a.j.gelderblom@lumc.nl
ORCID iD
0000-0001-9270-8636

Professor dr A.J. Gelderblom is internist-oncoloog en hoofd van de afdeling Medische Oncologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), hoofd van het LUMC Oncologie Centrum en oncoloog-voorzitter van het Regionaal Oncologie netwerk West (NL). Daarnaast is hij voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, voormalig bestuurslid van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en voormalig voorzitter van de EORTC-Soft Tissue and Bone Sarcoma Group. Verder was hij bestuurslid van jongerenhospice Xenia in Leiden en is hij bestuurslid van het Center of Personalised Cancer Therapy (www.cpct.nl), de Six Stichting (www.collectieSix.nl). Sinds 2020 is hij lid van de Adviescommissie Pakket (ACP) van Zorginstituut Nederland. Momenteel leidt hij het EU4Health project: Personalised Cancer Medicine for EU (PCM4EU) en is co-leader van het HORIZON mission Cancer vervolgproject PRecisIon Cancer MEdicine RepurpOsing SystEm Using Pragmatic Clinical Trials (PRIME-ROSE).

Meer informatie over Hans Gelderblom

Medische Oncologie

Ondanks de hogere genezingskans blijft kanker helaas doodsoorzaak nummer 1. De systemische behandeling van kanker, het werkgebied van de medisch oncoloog, draagt in belangrijke mate bij aan de hogere kans op genezing en het feit dat patienten langer leven met kanker als chronische ziekte. Het onderzoek binnen de afdeling Medische Oncologie betreft 2 researchlijnen: enerzijds ontwikkeling van kennis en toepassing van immunotherapie in wisselwerking met ons onderzoekslaboratorium geleid door Prof van der Burg en anderzijds het meer gepersonaliseerd gebruik maken van farmacotherapie geleid door Prof Gelderblom. Onderzoeks-aspecten die bij het gepersonaliseerde farmacotherapie onderzoeksprogramma aan de orde komen zijn: farmacogenetica (juiste middel in juiste dosering aan de juiste patient), behandeling gericht op moleculaire aspecten van de tumor, experimentele medicamenteuze behandelingen van zeldzame tumoren zoals het bot en wekedelen sarcoom, endocriene tumoren en (oog) melanoom en onderzoek naar de optimale behandeling voor de jongvolwassen en van de oudere (Prof Portielje) patient. 

Context: Gepersonaliseerde behandeling sluit aan op de Nationale Wetenschapsagenda, de genoemde zeldzame tumoren bij de door NFU en European Reference Network geaccrediteerde LUMC expertisecentra en Oncologie bij het strategieplan van het LUMC. Oncologie bij ouderen sluit aan bij de demografische en maatschappelijke ontwikkelingen en de brede expertise van het LUMC.

Wetenschappelijke carrière

Professor Gelderblom promoveerde aan de Erasmus Universiteit in 2001 op het proefschrift Pharmacological aspects of new classes of anticancer agents; inhibitors of topoisomerase I and tubulin (https://repub.eur.nl/pub/23516/). In 2010 hij benoemd tot hoogleraar experimentele oncologische farmacotherapie aan de Universiteit Leiden en in 2015 hoogleraar Medische Oncologie. De titel van zijn oratie in 2011 was “Van massa naar maatwerk”.

Prijzen en eervolle benoemingen

Professor Gelderblom heeft de Marie Parijs Prijs in 2008 voor zijn onderzoek in de farmacogenetica in de oncologie ontvangen.

Hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de medische oncologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Klinische Oncologie
  • Klinische Oncologie algemeen

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer K1-P

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.