Universiteit Leiden

nl en

Gert Jan Lammers

Bijzonder hoogleraar Slaapgeneeskunde

Naam
Prof.dr. G.J. Lammers
Telefoon
+31 71 526 2139
E-mail
g.j.lammers@lumc.nl
ORCID iD
null

Gert Jan Lammers is bijzonder hoogleraar neurologie met de leeropdracht: Slaapstoornissen, in het bijzonder narcolepsie en verwante vigilantiestoornissen. Hij is medisch hoofd van de derdelijns Slaap-Waakcentra van SEIN (Heemstede, Zwolle en Groningen) en daarnaast verbonden aan de afdeling neurologie van het LUMC. Het slaap-Waakcentrum van SEIN is door de NFU aangemerkt als expertisecentrum voor narcolepsie en gerelateerde aandoeningen. De leerstoel is de eerste in Nederland die zich richt op slaapgeneeskunde in de volle breedte. Gert Jan Lammers is voorzitter van de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) en medeoprichter en oud-president (2007-2014) van “the European Narcolepsy Network (EU-NN)”.

Meer informatie over Gert Jan Lammers

Gert Jan Lammers is bijzonder hoogleraar neurologie met de leeropdracht: Slaapstoornissen, in het bijzonder narcolepsie en verwante vigilantiestoornissen. 
Hij is medisch hoofd van de derdelijns Slaap-Waakcentra van SEIN (Heemstede, Zwolle en Groningen) en daarnaast verbonden aan de afdeling neurologie van het LUMC. Het slaap-Waakcentrum van SEIN is door de NFU aangemerkt als expertisecentrum voor narcolepsie en gerelateerde aandoeningen.
De leerstoel is de eerste in Nederland die zich richt op slaapgeneeskunde in de volle breedte. 
Gert Jan Lammers is voorzitter van de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) en medeoprichter en oud-president (2007-2014) van “the European Narcolepsy Network (EU-NN)”.

Slaap

De leerstoel richt zich op de oorzaken en impact van klachten van overmatige slaperigheid overdag. Overmatige slaperigheid met de daar vaak bijbehorende concentratieproblemen zijn een belangrijk maatschappelijk probleem omdat ze leiden tot cognitieve beperkingen en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen in de zin van een verhoogde kans op ongevallen (bijvoorbeeld in het verkeer, of bij het bedienen gevaarlijke machines). Bovendien worden de klachten niet alleen veroorzaakt door neurologische aandoeningen zoals narcolepsie maar ook, en veel vaker, door verkeerde leef- en slaapgewoontes in de algemene populatie.

In 2000 werd in samenwerking met onderzoekers van Stanford University ontdekt dat narcolepsie veroorzaakt wordt door een selectief verdwijnen van hypocretine producerende cellen in de hersenen (hypothalamus). Dit heeft oa geleid tot essentiële nieuwe inzichten in de regulatie van slapen en waken, en in de evolutionair ontstane verstrengeling tussen slaap en andere basale functies, met name metabolisme.  Maar ook tot de ontwikkeling van nieuwe klassen medicatie: zowel hypocretine antagonisten als recent hypocretine agonisten. Het huidige onderzoek richt vooral zich op de oorzaak, implicaties en behandeling van het verlies van de hypocretine producerende cellen. Het onderzoek is ingebed in het LUMC in het thema “Neuroscience”.

Wetenschappelijke carrière

Tijdens mijn opleiding tot neuroloog startte ik met het wetenschappelijk onderzoek naar narcolepsie resulterend in mijn promotie in 1999 op het proefschrift getiteld: “Narcolepsy”. Nadien heeft het onderzoek gericht op oorzaken voor een verhoogde slaapneiging overdag mij niet meer losgelaten en is het gelukt om bij te dragen aan het tot stand komen van belangrijke internationale samenwerkingen. Een daarvan was de oprichting van het “European Narcolepsy Network”. Ik was medeoprichter en de eerste president.

Uiteindelijk hebben de vruchten van deze samenwerkingen geleid tot  mijn benoeming tot bijzonder hoogleraar in 2020. De oratie werd uitgesproken op 20 mei 2022 en was getiteld: “De slaap vatten”.

Bijzonder hoogleraar Slaapgeneeskunde

 • Faculteit Geneeskunde
 • Divisie 3
 • Neurologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer K5Q103

Contact

 • Hypersomnia Foundation, Amerikaanse patientenvereniging Lid medische adviesraad
 • Independent Data Monitoring Committee voor de DORA onderzoeken van Idorsia Lid
 • International Classification of Sleep Disorders-3 Lid van het revisie team van
 • Jazz Pharmaceuticals Consultant
 • Nationale Slaapcongres Voorzitter van het organisatie comite
 • Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie Lid medische adviesraad
 • NLS Pharmaceuticals Lid advisory board
 • Restless Legs Stichting Lid medische adviesraad
 • Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland Voorzitter
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.