Universiteit Leiden

nl en

Frank Baas

Hoogleraar Moleculair Genetische Diagnostiek

Naam
Prof.dr. F. Baas
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
f.baas@lumc.nl

Frank Baas (25 februari, 1956) is hoogleraar Moleculair Genetische Diagnostiek en hoofd van het laboratorium voor diagnostische genoom analyse (LDGA) van de afdeling Klinische Genetica.
Daarnaast is hij visiting scientist bij het Massachusetts Institute of Technology en mede-oprichter van Regenesance BV en Complement Pharma BV. Ook is hij lid van de wetenschappelijke advies raad van de Stichting MS Research, de Amerikaanse Charcot-Marie-Tooth organisatie en ad hoc lid van beoordelings commissies van de Belgische FWO en de Portugese FCT.

Meer informatie over Frank Baas

Frank Baas (25 februari, 1956) is hoogleraar Moleculair Genetische Diagnostiek en hoofd van het laboratorium voor diagnostische genoom analyse (LDGA) van de afdeling Klinische Genetica. Daarnaast is hij visiting scientist bij het Massachusetts Institute of Technology en mede-oprichter van Regenesance BV en Complement Pharma BV. Ook is hij lid van de wetenschappelijke advies raad van de Stichting MS Research, de Amerikaanse Charcot-Marie-Tooth organisatie en ad hoc lid van beoordelings commissies van  de Belgische FWO en de Portugese FCT. 

Genoom diagnostiek

Genoom diagnostiek is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Genetische factoren spelen  een belangrijke rol bij het ontstaan van, de gevoeligheid voor en progressie van ziekten. De genetische opmaak van een individu is belangrijk. De leerstoel Moleculair Genetische Diagnostiek richt zich op de relatie tussen genetische opmaak van een individu in de relatie tot ziekte. Tevens worden nieuwe analysetechnieken ontwikkeld en state-of-the art technologieën voor genetische diagnostiek in de breedste zin van het woord geïmplementeerd.

Wetenschappelijke carrière

Frank Baas studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1986. De titel van zijn proefschrift luidt: The structure of the human thyroglobulin gene. Na een post-docbij het Massachusetts Institute of Technology en Harvard Medical School werkte hij op het Nederlands Kanker instituut waar hij een nieuw mechanisme van geneesmiddelen resistentie ontdekte. In 2002 werd hij hoogleraar Neurogenetica bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich verder specialiseerde in de neurogenetica. 

Hij heeft ruim 300 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd  en twee patenten op het gebied van neuroregeneratie zijn naam staan. Hij  heeft de genetische basis van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen ontdekt. Door middel van  opheldering van de genetische basis van neurodegeneratieve ziekten verwacht hij meer inzicht te krijgen in de onderliggende ziekte mechanismen en dit kan dan leiden tot de ontwikkeling van betere therapieën.   

Prijzen een eervolle benoemingen

Frank Baas heeft een Christiaan en Constantijn Huygens Fellowship van NWO gehad en kreeg de Amsterdam Inventor Award in 2009. Hij was voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Humane Genetica van 2012-2016

Meer informatie:

https://www.narcis.nl/personpub/RecordID/PRS1287136/Language/en

Volg Frank Baas op:

Orcid | ResearchGate

Hoogleraar Moleculair Genetische Diagnostiek

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Klinische Genetica

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

  • CMT Association USA Adviseur
  • FWO België Ad hoc adviseur projectbeoordeling
  • Nederlands epilepsiefonds/St. MS Research Lid Wetenschappelijke adviesraad
  • Regenesance BV Voorzitter wetenschappelijke adviesraad

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie