Universiteit Leiden

nl en

Douwe Breimer

Emeritus hoogleraar Farmacologie

Naam
Prof.dr. D.D. Breimer
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
ddbreimer@lacdr.leidenuniv.nl

Douwe Breimer was van 1 februari 2001 tot 8 februari 2007 rector magnificus en vanaf 1 september 2005 tot 8 februari 2007 ook voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden. Breimer is hoogleraar Farmacologie aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit der Geneeskunde. 

Meer informatie over Douwe Breimer

Douwe Breimer studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde op 1 januari 1974 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift Pharmacokinetics of hypnotic drugs. Op 29 oktober 1976 hield Breimer in Leiden zijn oratie, getiteld Farmacotherapie op maat, motto: sizzen is neat, mar dwaen is in ding (= Fries voor 'geen woorden maar daden'). Breimer heeft meer dan 500 boeken en artikelen op zijn naam staan.

In 1983 vormde Breimer de toenmalige subfaculteit Farmacie aan de Rijksuniversiteit Leiden om tot het Centrum voor Bio-Farmaceutische Wetenschappen. Van 1992 tot 2001 was hij wetenschappelijk directeur van de onderzoeksschool Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR). Sinds 1987 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Tot eind 2000 was Breimer vicevoorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Breimer ontving eredoctoraten van de Universiteit van Gent, de Universiteit van Uppsala, de Semmelweiss Universiteit te Boedapest, de Universiteit van Navarra in Pamplona, de Hoshi Universiteit in Tokio, de Universiteit van Londen en de Universiteit van Montréal.

Op 8 februari 2005 trad Breimer op als erepromotor bij de verlening van het eredoctoraat aan H.M. Koningin Beatrix.

Op 2 oktober 2006 ontving Breimer uit handen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink de erepenning in zilver van de gemeente Leiden voor zijn inspanningen om de kloof tussen de gemeente Leiden en de universiteit te verkleinen en voor zijn bijdrage in de totstandkoming van het Leidse Bio Science Park.

Prof. dr. Douwe Durk Breimer is op 8 februari 2007 als rector magnificus en collegevoorzitter opgevolgd door Paul van der Heijden, die sinds 2002 rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam was.

Emeritus hoogleraar Farmacologie

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Leiden Academic Centre for Drug Research
  • LACDR/Pharmacology

Publicaties

Activiteiten

  • International Advisory Board Lid
  • Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen Lid van de jury van de Brouwer Prijs
  • Para Limes Instituut Lid van de raad van toezicht
  • Stichting Bob Pinedo Cancer Care Award Voorzitter
  • Stichting Comenius Museum Voorzitter
  • Stichting ROMO Foundation Lid van het bestuur
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.