Universiteit Leiden

nl en

Dorien Peters

Hoogleraar Humane Genetica, in het bijzonder de moleculaire en functionele genetica van nierziekten

Naam
Prof.dr. D.J.M. Peters
Telefoon
+31 71 526 9490
E-mail
d.j.m.peters@lumc.nl

Dorien J.M. Peters is hoogleraar Humane Genetica, in het bijzonder de moleculaire en functionele genetica van cystenieren, bij de afdeling Humane Genetica in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Meer informatie over Dorien Peters

Dorien J.M. Peters is hoogleraar Humane Genetica, in het bijzonder de moleculaire en functionele genetica van cystenieren, bij de afdeling Humane Genetica in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Moleculaire en functionele genetica

Moleculaire en functionele genetica bestudeert op moleculair niveau de structuur en functie van genen en hoe moleculaire variaties biologische mechanismen beïnvloeden. Het verkrijgen van inzicht in de moleculaire pathofysiologie is belangrijk voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

Ons onderzoek heeft als doel inzicht te krijgen in de moleculaire mechanismen en pathofysiologie van erfelijke en aangeboren stoornissen van ontwikkeling en differentiatie. Het onderzoek richt zich in belangrijke mate op cystenieren, een genetische ziekte die wordt gekenmerkt door de vorming van vele met vloeistofgevulde cysten in de nieren. Dit leidt bij het merendeel van de patiënten tot nierfalen voor het zestigste levensjaar.

Verschillende modelsystemen worden gebruikt om een diepgaande analyse van de moleculaire veranderingen uit te voeren, nieuwe aangrijpingspunten voor medicijnen te identificeren en potentiële therapieën te testen. We nemen ook deel aan een multicenter onderzoek om de ziekteprogressie, nierfalen en complicaties van de ziekte in kaart te brengen, om modificerende genen te identificeren en methoden te ontwikkelen voor het monitoren van de ziekteprogressie.

Wetenschappelijke carrière

Dorien J.M. Peters heeft haar promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit Leiden, bij de afdeling Celbiologie en Genetica van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Zij behaalde haar doctoraat op 13 februari 1991 en de titel van haar proefschrift luidt ‘Regulation of cAMP-induced gene expression in Dictyostelium discoideum’. Vervolgens werd ze post-doc bij de afdeling Humane Genetica van het LUMC en in 1999 werd ze groepsleider van de onderzoeksgroep Ontwikkelingsgenetica, eerst als universitair docent, in 2000 als universitair hoofddocent en sinds 2014 als hoogleraar. Zij sprak haar inaugurele rede, getiteld 'Het belang van de context' uit op 17 april 2015.

Prof. dr. Peters heeft meer dan 120 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Ze was projectleider van diverse multidisciplinaire nationale en internationale (FP7) onderzoeknetwerken en is op dit moment coördinator van het Nederlandse ‘Developing Interventions to hold Progression of Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease (DIPAK)’ consortium. Ze is actief als (co)-organisator van internationale congressen en nationale symposia. Ze is lid van de wetenschapsraad van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie, was lid van de wetenschappelijke adviesraad van de Nederlandse Nierstichting (2011-2017) en het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Humane Genetica (2000-2008).

Ze is ook voorzitter van de opleidingscommissie Biomedisch wetenschappen en lid van de MD/PhD-MSc/PhD-commissie in het LUMC.

Prijzen en eervolle benoemingen

Dorien J.M. Peters ontving in 2013 de ‘Lillian Jean Kaplan International Prize for Advancement in the Understanding of Polycystic Kidney Disease’ voor excellent onderzoek en leiderschap in onderzoek naar cystenieren. Ze ontving in 1996 de Nefrologieprijs van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie.

Hoogleraar Humane Genetica, in het bijzonder de moleculaire en functionele genetica van nierziekten

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Humane Genetica

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden

Contact

Publicaties

  • Innoser nV Consultant
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.