Universiteit Leiden

nl en

Dorien Peters

Hoogleraar Humane Genetica, in het bijzonder de moleculaire en functionele genetica van nierziekten

Naam
Prof.dr. D.J.M. Peters
Telefoon
+31 71 526 9490
E-mail
d.j.m.peters@lumc.nl
ORCID iD
0000-0001-6974-7143

Dorien J.M. Peters is hoogleraar Humane Genetica, in het bijzonder de moleculaire en functionele genetica van cystenieren, bij de afdeling Humane Genetica in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze ontving in 2013 de Lillian Jean Kaplan International Prize for Advancement in the Understanding of Polycystic Kidney Disease.

Meer informatie over Dorien Peters

Dorien J.M. Peters is hoogleraar Humane Genetica, in het bijzonder de moleculaire en functionele genetica van cystenieren, bij de afdeling Humane Genetica in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ze ontving in 2013 de Lillian Jean Kaplan International Prize for Advancement in the Understanding of Polycystic Kidney Disease.

Moleculaire en functionele genetica

Moleculaire en functionele genetica bestudeert de structuur en functie van genen op moleculair niveau, en hoe moleculaire variaties biologische mechanismen beïnvloeden. We passen een multidisciplinair, state-of-the-art programma toe om inzicht te krijgen in de genetische, pathofysiologische en functionele mechanismen van erfelijke aandoeningen, met name polycysteuse nierziekte (cystenieren). Het uiteindelijke doel van ons onderzoek is het ontwikkelen van nieuwe therapeutische behandelingen. Verschillende modelsystemen worden gebruikt om een diepgaande analyse van de moleculaire veranderingen uit te voeren, nieuwe aangrijpingspunten voor medicijnen te identificeren en potentiële therapieën te testen. Dorien Peters heeft door de jaren heen verschillende ‘multicenter’ onderzoeksconsortia opgezet en gecoördineerd voor onderzoek aan cystenieren (TranCYST, DIPAK, DRUGtrain), om de vertaling van fundamenteel en preklinisch onderzoek naar de kliniek te vergemakkelijken. Ons onderzoek sluit aan bij de Nationale wetenschapsagenda (punt 90, 94 en 102) en de strategisch agenda ‘Nierziekte de Baas’ van de Nierstichting.

Wetenschappelijke carrière

Dorien J.M. Peters deed haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden, bij de afdeling Celbiologie en Genetica van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Zij behaalde haar doctoraat op 13 februari 1991 en de titel van haar proefschrift luidt ‘Regulation of cAMP-induced gene expression in Dictyostelium discoideum’.  Vervolgens werd ze postdoc bij de afdeling Humane Genetica van het LUMC. In 1999 werd ze groepsleider, eerst als universitair docent, in 2000 als universitair hoofddocent en sinds 2014 als hoogleraar. Zij sprak haar inaugurele rede, getiteld "Het belang van de context" uit op 17 april 2015.

Ze is ook voorzitter van de opleidingscommissie Biomedisch wetenschappen (BSc en MSc).

Prijzen en eervolle benoemingen

Dorien J.M. Peters ontving in 2013 de ‘Lillian Jean Kaplan International Prize for Advancement in the Understanding of Polycystic Kidney Disease’ voor excellent onderzoek en leiderschap in onderzoek naar cystenieren. Ze ontving in 1996 de Nefrologieprijs van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie.

Hoogleraar Humane Genetica, in het bijzonder de moleculaire en functionele genetica van nierziekten

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Humane Genetica

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden

Contact

Publicaties

  • Innoser nV Consultant
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.