Universiteit Leiden

nl en

Daniël Pijnappels

Hoogleraar cellulaire elektrofysiologie

Naam
Prof.dr. D.A. Pijnappels
Telefoon
+31 71 526 5330
E-mail
d.a.pijnappels@lumc.nl
ORCID iD
0000-0001-6731-4125

Daniël A. Pijnappels is hoogleraar cellulaire elektrofysiologie met een speciale aandacht voor interdisciplinaire translationele cardiologie. Hij is tevens hoofd van het Laboratorium Experimentele Cardiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Meer informatie over Daniël Pijnappels

Daniël A. Pijnappels is hoogleraar cellulaire elektrofysiologie met een speciale aandacht voor interdisciplinaire translationele cardiologie. Hij is tevens hoofd van het Laboratorium Experimentele Cardiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Wetenschappelijke carrière

Hij promoveerde in 2009 cum laude aan de Universiteit Leiden, richtte in 2011 het Laboratorium Experimentele Cardiologie op en werd in 2022 benoemd tot hoogleraar. In het laboratorium worden verschillende disciplines gecombineerd om middels een interdisciplinaire onderzoeksstrategie de kennis en behandeling van hartziekten te verbeteren, met de nadruk op hartschade en ritmestoornissen. Dit zijn bijzonder grote gezondheidsproblemen waarvoor momenteel überhaupt geen genezende behandelingen zijn en bestaande therapieën suboptimaal zijn. De strategie zoals hierboven vermeld is gebaseerd op het interdisciplinaire karakter van het hart zelf en maakt dat problemen met hart, die dus ook vaak van nature interdisciplinaire zijn, op effectieve wijze kunnen blootgelegd en aangepakt. Om dit te bereiken heeft het laboratorium zich gespecialiseerd in het creëren van nieuwe biologie (oftewel synthetische biologie) en deze, waar nodig, te integreren met technologie. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het streven om het hart zelf instaat te stellen om abnormale afwijkingen in processen te herkennen én te herstellen. In de context van ritmestoornissen houdt dit dus in dat het hart zijn eigen defibrillator wordt (oftewel een Bio-ICD) en dus volledig zonder pijnlijke elektrische schok, hardware en software.

Om deze doelen te bereiken, huisvest het lab een internationaal team (>15 verschillende nationaliteiten sinds 2011) bestaande uit o.a. biologen, artsen, ingenieurs en natuurkundigen. Als gevolg hiervan hebben de onderzoeksprojecten zowel een sterke interdisciplinaire als translationele focus welke zich uit door een gecombineerd gebruik van menselijke computer-, cel- en weefselmodellen, maar ook diermodellen, genetische modificatie (zoals optogenetics) en micro-elektronische engineering. Ook zijn er verschillende nationale en internationale samenwerkingsverbanden (waaronder een langdurige en intensieve samenwerking met de Technische Universiteit Delft) tot stand gebracht om niet alleen het onderzoek vooruit te helpen, maar ook om een ​​optimale omgeving te creëren voor de training van nieuwe generaties onderzoekers en artsen.

Voor zijn onderzoek ontving hij financiering van onder andere de European Reseach Council (ERC 2015 StG, 2021 CoG), Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw 2010 Veni, 2013 Vidi), de Hartstichting en Ammodo. Daarnaast hebben hij en zijn team meerdere prijzen (>50) ontvangen voor hun werk, waaronder de Outstanding Achievement Award van de Council for Basic Cardiovascular Science (European Society of Cardiology), Parel Award (ZonMw) en meerdere Young Investigator Awards op alle grote cardiologie en elektrofysiologie congressen.

Hoogleraar cellulaire elektrofysiologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • LUMC - Medische Faculteit Leiden
  • Divisie 1
  • Hartziekten

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.