Universiteit Leiden

nl en

Cynthia van Vonno

Universitair docent

Naam
Dr. C.M.C. van Vonno
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
vonnocmcvan@fsw.leidenuniv.nl

Cynthia van Vonno is Universitair Docent (UD) aan het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden.

Meer informatie over Cynthia van Vonno

Cynthia van Vonno is Universitair Docent (UD) aan het Instituut Politieke Wetenschap. In 2013 won ze de Casimirprijs, de prijs van de Leidse Faculteit der Sociale Wetenschappen voor excellent onderwijs.

Cynthia is coördinator van het Parlementsonderzoek 2017, waarvoor alle 225 leden van de Eerste en Tweede Kamer worden benaderd voor een persoonlijk vraaggesprek over hun opvattingen over democratische representatie en het functioneren van het parlement. Het Parlementsonderzoek is eerder in 1968, 1972, 1978, 1990, 2001 en 2006 door de Universiteit Leiden uitgevoerd. Het huidige project is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en dient als achtergrondinformatie voor de Staatscommissie Parlementair Stelsel.

Haar proefschrift (2016) heeft betrekking op politieke vertegenwoordiging, en focust op de factoren die van invloed zijn op partijeenheid. Cynthia ontwikkelde en toetste een sequentieel besluitvormingsmodel dat parlementariërs toepassen wanneer ze beslissen om te stemmen volgens de partijlijn. Het boek omvat een analyse van de determinanten van partijeenheid en stemgedrag in de Tweede Kamer door de jaren heen, een vergelijking van de grondslagen van partijeenheid op het nationale, provinciale en gemeentelijke niveau in Nederland, en een vergelijkende analyse van de effecten van instituties op de besluitvorming van parlementariërs in 15 parlementaire democratieën. Cynthia’s proefschrift stond op de shortlist voor de 2016 ECPR Jean Blondel PhD prize.

Cynthia neemt ook deel aan het internationale PartiRep project, waarvoor zij in 2010 in Nederland de datacollectie van de Comparative MP Survey organiseerde en uitvoerde op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau.

Curriculum vitae Cynthia van Vonno

Universitair docent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Politieke Wetenschap

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 5B15

Contact

Publicaties

  • Opgenomen in intern register
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.