Universiteit Leiden

nl en

Annette van der Helm-van Mil

Hoogleraar Reumatologie

Naam
Prof.dr. A.H.M. van der Helm-van Mil
Telefoon
+31 71 526 1290
E-mail
a.h.m.van_der_helm@lumc.nl

Annette van der Helm- van Mil is hoogleraar reumatologie, in het bijzonder vroege artritis, en werkzaam als internist, reumatoloog op de afdeling reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarnaast is ze ook als hoogleraar verbonden aan de afdeling reumatologie van het Erasmus Medisch Centrum. Ze ontving meerdere prijzen en persoonlijke subsidies op nationaal (o.a. NWO Vidi en Klinisch Fellow subsidie) en internationaal niveau (ERC Starting Grant).

Meer informatie over Annette van der Helm-van Mil

Annette van der Helm- van Mil is hoogleraar reumatologie, in het bijzonder vroege artritis, en werkzaam als internist, reumatoloog op de afdeling reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarnaast is ze ook als hoogleraar verbonden aan de afdeling reumatologie van het Erasmus Medisch Centrum. Ze ontving meerdere prijzen en persoonlijke subsidies op nationaal (o.a. NWO Vidi en Klinisch Fellow subsidie) en internationaal niveau (ERC Starting Grant).

Reumatologie

Reumatoïde artritis (RA) is een veelvoorkomende en chronische ontstekingsziekte die gewrichtspijn en beperkingen in het dagelijks functioneren en werk geeft. Momenteel is ernstige gewrichtsschade te voorkomen met een tijdige, krachtige behandeling. Desondanks blijft RA een ziekte waar mensen levenslang last van hebben. De leerstoel heeft als doel de chronische ziektelast van mensen met RA te verminderen en idealiter de chronische ziekte RA te voorkomen.

Momenteel kan de diagnose RA gesteld worden als met behulp van lichamelijk onderzoek gewrichtszwellingen (artritis, gewrichtsontsteking) te herkennen zijn. Op dit moment van diagnose is de ziekte al chronisch geworden en is een levenslange behandeling nodig. De ziektefasen die aan de diagnose vooraf gaan vormen daarom het aangrijpingspunt om chroniciteit te voorkomen. De gedachte is dat biologische processen dan nog niet volledig zijn uitgerijpt en reversibel zijn. Van der Helm wil de fasen die voorafgaan aan artritis/RA onderzoeken om cruciale mechanismen te vinden, die vervolgens geschikt kunnen zijn voor het ontwikkelen van hierop gerichte (preventieve) behandeling. Daarnaast is de afgelopen jaren laboratorium en afbeeldend onderzoek gedaan om accuraat te kunnen voorspellen welke mensen met recente gewrichtspijnklachten RA zullen krijgen. Voor beide onderzoekslijnen is een snelle toegang tot medische zorg essentieel. Om dit te garanderen zijn succesvolle lokale initiatieven uitgerold, en ook gevalideerde methoden ontwikkeld die nationaal en internationaal implementeerbaar zijn. Van der Helm superviseert tevens een regionale proof-of-concept interventie studie die onderzoekt of chronische artritis en RA te voorkomen is met een zeer vroege behandeling met methotrexaat. Dit is de eerste lijns behandeling van RA die nu in een eerdere fase wordt gegeven, wanneer er subklinische ontsteking is maar nog geen artritis. Deze TREAT EARLIER trial is de eerste secundaire preventietrial met methotrexaat in het reumatologische veld.

Deze verschillende onderzoeklijnen hebben als centraal doel om de chronische ziekte RA te voorkomen door een zeer vroege herkenning en vervolgens een preventieve behandeling op maat.

Wetenschappelijke carrière

Van der Helm startte de studie biomedische wetenschappen in 1992 en geneeskunde in 1993 in de universiteit Leiden. Het artsexamen werd in 1998 Cum Laude afgelegd, in 2005 werd ze geregistreerd als internist en in 2006 als reumatoloog. In 2006 promoveerde ze Cum Laude op het proefschrift "Genetics, Autoantibodies and Clinical Features in Understanding and Predicting Rheumatoid Arthritis“ aan de universiteit Leiden. Sinds 2006 is ze als reumatoloog verbonden aan de afdeling reumatologie van het LUMC. Ze was hoofd van de polikliniek van eind 2006 tot 2015.

In november 2015 is ze benoemd tot hoogleraar in het LUMC en EMC. Op 14 oktober 2016 sprak ze haar oratie uit getiteld “het veranderende gezicht van reumatoïde artritis”.  

Van der Helm superviseert het Leiden Early Arthritis Cohort, the Clinically Suspect Arthralgia cohort and the TREAT EARLIER trial. Beide laatste projecten worden uitgerold in de regio van de medical delta, vanuit de aanstellingen in het LUMC en EMC. Haar vroege artritis onderzoekslijn die plaatsvindt in het LUMC en EMC is door ReumaNederland erkend als een Research Center of Excellence (2018-2023).

Ze is associate editor van RMD Open, heeft >300 peer reviewed wetenschappelijke publicaties op haar naam staan (waaronder >160 laatste auteurschappen) en schreef >11 hoofstukken in tekstboeken. Ze is actief betrokken in diverse Europese consortia (FP6, FP7, IMI) en EULAR (European Legue against Rheumatism) werkgroepen. Ze superviseerde onder andere de ontwikkeling van de EULAR definitie van ‘arthralgia suspicious for progression to RA’. Ze was de primaire promotor van 18 PhD studenten die hun proefschrift hebben verdedigd (17 LUMC, 1 EMC).

Prijzen en eervolle benoemingen

Van der Helm ontving de EULAR Young Investigator award, de Prof.dr Goslingsprijs (twee jaarlijkse prijs van de NVR voor beste onderzoek), en de Marie-Parijs priis (onderzoeksprijs vanuit de universiteit Leiden). Ze kreeg diverse beurzen. Naast diverse projectbeurzen van NWO en ReumaNederland, ontving ze meerdere  persoonsgebonden beurzen zoals een ERC starting Grant (2016), Vidi (2012) en Klinisch Fellow grant (2007).

Hoogleraar Reumatologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Reumatologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C-1-R

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.