Universiteit Leiden

nl en

Ann Skelton

Hoogleraar Kinderrechten in een duurzame wereld

Naam
Prof. A.M. Skelton
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
a.m.skelton@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-4320-8904

Ann Skelton is hoogleraar rechtsgeleerdheid en bekleedt de leerstoel Kinderrechten in een duurzame wereld. Ze is de opleidingsdirecteur van de Engelstalige advanced master International Children’s Rights.

Meer informatie over Ann Skelton

Professor Ann Skelton is een internationaal gerenommeerd expert in kinderrechten. Ze is hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden waar zij tevens de leerstoel Kinderrechten in een duurzame wereld bekleedt. Ze is momenteel lid van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties en ze werd verkozen tot voorzitter van het comité in mei 2023 voor een tweejarig termijn.

Ann Skelton heeft voor 30 jaar gewerkt als een kinderrechten advocaat in Zuid-Afrika. Ze nam het voortouw in de hervorming van kinderrechten door haar betrokkenheid bij de commissies van de South African Law Reform Commission die de Child Justice Act en de Children’s Act opstelden. Ann was tien jaar lang directeur van de Centre for Child Law, waar ze aanzet gaf tot procesvoering met een strategische impact. Ze is momenteel ook hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de University of Pretoria, waar zij de UNESCO leerstoel bekleedt: Education Law in Afrika. Ze wordt internationaal erkend als onderzoeker en heeft verschillende onderzoeken gepubliceerd over kinderrechten, onderwijsrecht en herstelrecht. Ze is een gasthoogleraar aan de University of Strathclyde en heeft daar een eredoctoraat ontvangen in juni 2023. Ze is de eerste bekleder van de wisselleerstoel Enforcement of Children’s Rights aan de Universiteit Leiden.

Ze is een voorvechter en ze is opgetreden als raadsvrouw in vele belangrijke kinderrechtzaken in de Zuid-Afrikaanse hogere rechtbanken, waaronder 12 zaken voor het Constitutioneel Hof. Tot haar onderscheidingen behoren de ere World’s Children’s Prize, uitgereikt door koningin Sylvia van Zweden (2012) en de Juvenile Justice Without Borders award die werd uitgereikt door het International Observatory on Juvenile Justice (2017) en momenteel is ze internationaal ambassadeur voor de British Society of Criminology. Ze was voorzitter van de adviesraad van de United Nations Global Study on Children Deprived of their Liberty.

Hoogleraar Kinderrechten in een duurzame wereld

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Privaatrecht
  • Jeugdrecht en Gezondheidsrecht

Publicaties

Activiteiten

  • International Law Association Co-Chair of the Committee on Enforcing the Rights of Children in Migration
  • University of Oxford Tutor in the Masters in International Human Rights Law
  • Peace Human Rights Governance Editorial Board
  • British Society of Criminology International Ambassador
  • United Nations Committee on the Rights of the Child Chairperson
  • Youth Justice: An International Journal (Sage Journals) Editorial Board
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.