Universiteit Leiden

nl en

Alfred Vertegaal

Naam
Dr. A.C.O. Vertegaal
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
vertegaal@lumc.nl

Alfred Vertegaal is hoogleraar celbiologie en staflid van de afdeling Cel en Chemische Biologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Meer informatie over Alfred Vertegaal

Zie ook

Cel en Chemische Biologie

Functionele activiteit van eiwitten wordt gereguleerd door reversibele post-translationele modificaties zoals fosforylering, acetylering en ubiquitylering. Deze modificaties mediëren de cellulaire reacties op een breed scala van stimuli. Door deze modificaties zijn functionele proteomen uitermate complex. Vooruitgang in het veld komt tot stand door het ontwikkelen van nieuwe methoden om deze modificaties cel-breed in kaart te brengen via massa spectrometrie (MS). Hierdoor is het mogelijk geworden om vele duizenden dynamische modificaties te bestuderen.

Wij onderzoeken post-translationele modificatie door het ubiquitine familie lid SUMO, dat met name aanwezig is in de kern van prolifererende cellen. SUMOylering is essentieel voor eukaryoot leven en reguleert een breed scala van cellulaire processen zoals transcriptie, pre-mRNA splicing, translatie, transport, replicatie en reparatie van DNA schade. Het remmen van SUMOylering leidt tot verlies van genoom integriteit en blokkeert celcyclus progressie. Remmers van SUMOylering zouden in de toekomst mogelijk ingezet kunnen worden als cytostatica. Wij ontwikkelen proteomics methodologie om duizenden doeleiwitten van SUMO te identificeren. Van een aantal SUMO doeleiwitten onderzoeken we hoe SUMOylering de activiteit van deze eiwitten beïnvloedt. Daarmee vergroten we ons inzicht in de kritische rollen van SUMO tijdens celdeling en tijdens reparatie van beschadigd DNA.

Wetenschappelijke carrière

Alfred Vertegaal heeft zijn opleiding Biomedische Wetenschappen en zijn promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit Leiden. In 2001 is hij gepromoveerd op zijn proefschrift ‘Molecular analysis of antigen presentation in Ad5- and Ad12-transformed cells’. Zijn verdere loopbaan is als volgt:

2019 – professor Leiden University Medical Center, afdeling Cel en Chemische Biologie.
2011 – 2019 associate professor LUMC, afdeling Moleculaire Celbiologie.
2008 – 2011 assistant professor LUMC, afdeling Moleculaire Celbiologie.
2004 – 2008 senior scientist LUMC, afdeling Moleculaire Celbiologie.
2001 – 2003 KWF fellow, Wellcome Trust Biocentre, Dundee, U.K.

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Cel en Chemische biologie

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.