Universiteit Leiden

nl en

Ophef over uitnodiging Martin Bosma (PVV) bij de slavernijherdenking

De uitnodiging staat ter discussie vanwege Bosmas controversiële uitspraken over het slavernijverleden. Bosma is echter in de hoedanigheid van voorzitter van de Tweede Kamer uitgenodigd en niet als PVV’er. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, spreekt over dit onderwerp in het Parool.

De Amsterdamse gemeenteraad ontving een verzoek van Denk om Bosma te weren. Burgemeester Halsema stemde daar niet mee in. Bosma vertegenwoordigt de Tweede Kamer dat moet niet politiek worden gemaakt, zegt Halsema in het Parool.

Bosma wenst geen gehoor te geven aan het verzoek van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (Ninsee) om terug te komen op zijn eerdere uitspraken of erop te reflecteren.

Dat Ninsee Bosma niet uitnodigt zou een optie kunnen zijn zegt Voermans. ‘Maar dat heeft dan wel tot gevolg dat er een krans ontbreekt, wat ook pijnlijk is.’ Voermans stelt dat personen die representatieve functies vervullen ook eigen standpunten hebben, maar het Kamervoorzitterschap in tegenstelling tot een ministerschap of staatssecretariaat geen politieke functie is.

Meer weten?


Lees het volledige artikel in Het Parool (€)

Foto: British Library via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.