Universiteit Leiden

nl en

Ladinglijst van MSC Zoe bekendgemaakt op aandringen van Leidse jurist Esther Kentin

Toen in 2019 honderden afvalcontainers in de Waddenzee vielen, wilde de overheid geen informatie vrijgeven over wat er in de containers zat. Vijf jaar later weten we eindelijk meer, nadat docent Esther Kentin beroep deed op de Wet Open Overheid.

De overheid wilde eerder geen details weggeven over de lading van het containerschip de MSC Zoe 342. Het argument hiervoor was dat dit bedrijfsgevoelige informatie zou zijn. Docent Esther Kentin stelde dat de overboord geslagen lading tevens milieu-informatie is, en deed beroep op de Wet open overheid om de volledige lijst van de lading boven water te krijgen. . Zij beargumenteerde dat verloren lading als afval in het milieu beschouwd moet worden en daarom openbaar gemaakt moet worden.

Mogelijke afvallocaties eerder dit jaar bekend gemaakt

Eerder dit jaar maakte de overheid al openbaar op welke plekken er mogelijk troep van deze ramp zou liggen. Keer op keer hielden zij deze informatie achter door beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur. Lees hierover meer in het Leiden Law Blog. Kentin deed toen ook een beroep op de Wet open overheid. Samen met het Leiden Advocacy Project on Plastic (waar Kentin leiding aan geeft) voerde ze juridisch onderzoek uit naar de ramp. Door voet bij stuk te kijgen kreeg het project uiteindelijk de overheid zover om de informatie over de mogelijke afvalplekken vrij te geven. Zie ook het eerdere artikel hierover.

Meer lezen?

Lees voor meer informatie het volledige artikel van Omrop Fryslân.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.