Universiteit Leiden

nl en

PowNed-filmpje dat Swifties misleidt is onrechtmatig volgens het portretrecht

Het omstreden filmpje waarin PowNed aan Taylor Swift-fans (swifties) vraagt wat ze over hebben voor een ontmoeting met de zangeres is niet alleen strafbaar... Het schendt ook het portretrecht, zegt Jeroen ten Voorde tegen NRC.

In het weekend van 5 juli trad Taylor Swift op in de Arena in Amsterdam. PowNed interviewde fans buiten het stadion en vroeg hen wat ze over zouden hebben voor een ontmoeting met de zangeres. Nadat fans vergaande acties hadden uitgevoerd op beeld vertelde de verslaggever dat hij ze voor de gek had gehouden. Er stond geen ontmoeting met Swift op het programma.

'Sletjes' voor Taylor Swift

Het filmpje genaamd ‘Gillende meisjes worden sletjes voor Taylor Swift’ toonde vergaande beelden - een van de vrouwen laat haar borsten zien -  en is publiekelijk veroordeeld als seksistisch. Naar aanleiding van de ophef heeft PowNed de video offline gehaald. 

Strafrecht of publiekelijk debat?

Hoogleraar Jeroen ten Voorde zegt tegen NRC dat de vrouwen zelf ook de beelden konden laten verwijderen via het portretrecht. 'Dat stelt mensen in staat de verspreiding van een afbeelding waar hun beeltenis op staat tegen te gaan, als de afbeelding bijvoorbeeld hun privacy schaadt. Portretrecht, onderdeel van het auteursrecht, valt onder het civiele recht, niet onder het strafrecht. De betreffende jonge vrouw zou een zaak tegen PowNed of Bijlsma moeten aanspannen, met eventueel een schadevergoeding als inzet.' (NRC)

Ten Voorde denkt dat dit incident beter geschikt is voor het publieke debat dan voor strafrechtelijke vervolging via de zedenwet: 'Moeten we niet gewoon allemaal massaal zeggen: we steunen PowNed niet meer en weg met die omroep? Dat is natuurlijk een veel hardere straf dan wanneer de rechter een straf zou opleggen, als die daar überhaupt aan toe komt.' (NRC)

Meer lezen?

Lees het volledige artikel op de website van het NRC (€).

Foto door Stephen Mease via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.