Universiteit Leiden

nl en

Is een partijloze premier in de praktijk wel zo handig?

Alhoewel de partijloze Schoof door de vier coalitiepartijen als nieuwe premier is voorgedragen, plaatsen verschillende experts kanttekeningen. Is hij voldoende in staat effectief leiding te geven aan het nieuwe kabinet? Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, spreekt hierover in RTL Nieuws.

Omdat Schoof een niet verkozen premier is, zal hij niet kunnen deelnemen aan de wekelijkse bewindspersonenoverleggen. In het bewindspersonenoverleg is er gelegenheid om in je eigen partij de actualiteit te bespreken, ter voorbereiding op de ministerraad van de vrijdag. ‘Je gaat als premier zonder de voorbereiding van zo'n bpo redelijk onvoorbereid de ministerraad in’, zegt Voermans. Het lijkt Voermans om die reden logisch om die bpo’s af te schaffen.

Voermans stelt daarnaast, dat het een uitdaging voor Schoof zal worden om zaken voor elkaar te krijgen, wanneer je niet politiek bent verkozen en geen grote politieke partij vertegenwoordigt. Een zeker politiek gewicht is van evident belang. Niet alleen voor de minsterraad maar ook op het internationale toneel. Op dit punt schiet Schoof tekort. 'Hij ziet er in zijn publieke optredens verkrampt en vermoeid uit en vindt het moeilijk om een houding te vinden', aldus Voermans.

Meer weten?

Lees het volledige RTL-nieuws artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.