Universiteit Leiden

nl en

Regelgeving vanuit de EU: Worden er echt elke dag vijf pagina's aan nieuwe regels gemaakt?

Er wordt beweerd dat de EU dagelijks 5 pagina's met regelgeving publiceert, is deze bewering correct? Dimiter Toshkov, expert op gebied van Europese integratie en beleid, geeft hier uitleg over bij BNR.

Er wordt veel geschreven over de hoeveelheid regelgeving die er in de EU dagelijks bij komt. Dimiter Toshkov heeft hier onderzoek gedaan en vertelt: 'In de afgelopen 5 jaar zijn er precies 100 richtlijnen en 819 verordeningen gepubliceerd door de Europese Unie, dit brengt het totaal naar 919 wetgevingen. Elke wetgeving is rond de 20 pagina's, als je het omrekent komt dit neer op 20 pagina's per 2 dagen.'

Volgens Toshkov is de piek van aangenomen wetten geweest. 'De piek van nieuwe wetgevingen was aan het eind van de 20e eeuw, sinds toen neemt de EU steeds minder wetten aan. Er zijn tegenwoordig veel minder verordeningen per jaar dan er voorheen waren.'

Luister naar het volledige fragment op de website van BNR.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.