Universiteit Leiden

nl en

Wat staat Nederland te wachten nu het coalitieakkoord is bereikt?

Met het bereikte onderhandelingsakkoord, is het eerste rechtse kabinet een feit. Wat zijn de vier partijen van plan en wie gaat de nieuwe premier worden? Allerlei vragen die in de uitzending van Op1 de revue passeren. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, is één van de tafelgasten.

Drie fracties zijn akkoord m.u.v. de VVD. Een mogelijke verklaring is volgens Op1, het intrekken van de spreidingswet vanwege de positie van Erik van der Burg. Volgens Voermans speelt waarschijnlijk ook mee dat een asielcrisis zal worden uitgeroepen, zo wordt gelekt. Dit zal ‘grote juridische risico’s opleveren als dit gebeurt.’ Voermans benadrukt dat er geen sprake is van een buitengewone omstandigheid en daarmee nog steeds geen asielcrisis, maar een opvangcrisis.

Als mogelijke premier gonst Plasterk’s naam rond in politiek Den Haag. Een premier waar niemand op heeft gestemd, ‘zonder een direct democratisch mandaat’, stelt Voermans. Momenteel loopt een integriteitsonderzoek naar Plasterk, in een kwestie op patent voor zijn bedrijf, waarmee hij miljoenen verdiende. Journalist Bas Haan, vraagt zich af ‘in hoeverre dit meeweegt voor de rol van een nieuwe premier’, zegt hij in Op1.

Voermans stemt zich tevreden met dat er duidelijke afspraken over de rechtsstaat zijn gemaakt, die onderdeel van dit akkoord uitmaken en de grondrechten daarnaast ongeschonden blijven. Hij vertrouwt er op dat de vier partijen zich hier zeer bewust van zijn.

Meer weten over de andere onderwerpen die ter tafel kwamen?


Bekijk de volledige Op1 uitzending

Foto: krakenimages via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.