Universiteit Leiden

nl en

Psychologen in het NOS Jeugdjournaal over onderzoek naar emoties bij kinderen. Meedoen aan project Fearless?

In het LUMC in Leiden onderzoeken ontwikkelingspsychologen hoe kinderen en jongeren omgaan met emoties. Daarvoor maken ze een mri-scan van de hersenen van de deelnemers (9 - 16 jaar). De 11-jarige Olivier in het Jeugdjournaal: ‘Ik vind het leuk om het onderzoek te helpen.’ Wil je ook de wetenschappers Milan Emanuel, Janna Marie Bas-Hoogendam en Marieke Bos helpen met hun onderzoek? Doe mee met Fearless.

Olivier in MRI-scanner van het LUMC met Janna Marie Bas-Hoogendam en Milan Emanuel bij opname Jeugdjournaal

Milan Emanuel is onderzoeksmedewerker van het onderzoeksproject FearLess. Ze bedacht om het Jeugdjournaal te benaderen, omdat ze daarmee in een klap de jeugd in heel Nederland zou bereiken. Ze hoopt hierdoor nieuwe deelnemers te interesseren voor het onderzoek en zo een representatieve steekproef te krijgen. Emanuel: ‘Leuk natuurlijk, dat het Jeugdjournaal reageerde en nog leuker dat ze er zo uitgebreid aandacht aan hebben besteed.’

Bekijk het NOS Jeugdjournaal

Bekijk het fragment in het NOS Jeugdjournaal als onderdeel van het jeugdprogramma Zapp: Olivier doet mee aan wetenschappelijk onderzoek: 'Leuk om te helpen'

Nog grotere groep kinderen en jongeren bereiken

Marieke Bos is ontwikkelingspsycholoog en trekker van het onderzoeksproject Fearless. ‘Het is mooi om te zien dat kinderen en jongeren het heel leuk vinden om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Ze dragen hiermee enorm bij aan onze kennis over hoe jongeren leren omgaan met hun emoties als ze ouder worden. Het is een enorme eer dat Jeugdjournaal een item heeft gemaakt over ons onderzoek. Ik hoop dat we hiermee een nog veel grotere groep kinderen en jongeren bereiken die ook mee willen doen aan wetenschappelijk onderzoek.’

Samenwerken met Zweden

Janna Marie Bas-Hoogendam is als neurowetenschapper ook verbonden aan het LUMC en het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC). ‘Dit item is echt een mooi voorbeeld van het innovatieve onderzoek dat we binnen het LIBC uitvoeren. En wat dit project extra speciaal maakt is het internationale karakter: dit project is een samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Stockholm.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.