Universiteit Leiden

nl en

In hoeverre is gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties toegestaan?

Onlangs vormde de Universiteit van Amsterdam het strijdtoneel van uit de hand gelopen pro-Palestijnse demonstraties. Onder de demonstranten bevonden zich relschoppers die anoniem wensten te blijven door gezichtsbedekkende kleding te dragen. Verschillende experts, waaronder Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, bespreken in de Volkskrant in hoeverre de Nederlandse wet- en regelgeving gezichtsbedekkende kleding in openbare ruimtes toestaat.

In Nederland hebben mensen het recht om zich te kleden zoals ze willen, wat anderen daar ook van vinden. Sinds 2019 kent Nederland echter een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding, ook wel het boerkaverbod genoemd. Op sommige locaties - in en rond gebouwen van de zorg, het onderwijs, de overheid en in het openbaar vervoer - is het voor de sociale veiligheid en dienstverlening belangrijk dat mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. 

Voermans zegt in de Volkskrant dat een demonstratie met gezichtsbedekkende kleding in een openbare ruimte zoals de Dam in Amsterdam of het Malieveld in Den Haag mogelijk is. ‘Dan ben je vrij om iets voor je gezicht te doen.’ In Amsterdam betrof het vorige week echter een Universiteitsgebouw en dan geldt het verbod. ‘Je kunt niet overal demonstreren, bijvoorbeeld in gebouwen die de jouwe niet zijn’, aldus Voermans.

Meer weten?

Lees het volledige Volkskrant artikel (€)

Foto: Jonathan Harrison via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.